Velvet Assassin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velvet Assassin
VývojářReplay Studios
VydavatelSouthPeak Games
SkladatelMona Mur
EngineReplay Engine
PlatformyMicrosoft Windows
Xbox 360
Mac OS X
Datum vydáníWindows, Xbox 360
  • 30. dubna 2009 SA
  • 8. května 2009 EU
  • 21. května 2009 AUS
OS X
Žánrstealth
Herní módsingleplayer
KlasifikacePEGI 18 a více
ESRB 17 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velvet Assassin je nezávislá stealth videohra vydaná v roce 2009, vyvinutá ještě toho roku zaniklým vývojářským celkem Replay Studios pod záštitou vydavatelství SouthPeak Games.

Kampaň Velvet Assassin je pozoruhodná v mnoha aspektech (neobvyklým žánrovým zaměřením, prostoročasovým zasazením nebo třeba vizuálním provedením v surrealistickém nádechu), jmenovitě je však zcela ojedinělá v jednom atributu, který je pro videohry s reáliemi druhé světové války velmi atypický - a to sice v tom, že ústředním charakterem je žena.

Hráč se ocitá v kůži tajemné, oslnivě krásné špionky a špičkové tajné agentky SOE, Violette Summerové, jejíž funkcí je provádět utajované úlohy a vést nekonvenční boj hluboko na nepřátelském území pouze sama na vlastní pěst. Hlavní hrdinka byla navíc inspirována a ztvárněna podle skutečné francouzsko-britské špionky, Violette Szabóové.

Hra sestává z celkem dvanácti úrovní, které se udávají v rámci pěti Violettiných misí na území Francie, Polska a Německa během roku 1943. Primárními hratelnostními prvky je tajnost a tichý boj. V praxi je tedy cíleno, aby se Violette nenápadně pohybovala lokacemi a tiše asasinovala o ní nic netušící nepřátele. V úrovních je možné plnit tajné úkoly a nalézat sběratelské předměty pro zisk zkušenostních bodů.