Veltrusy (přírodní památka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Veltrusy
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
PP Veltrusy
PP Veltrusy
Základní informace
Vyhlášení22. června 2013
VyhlásilKrajský úřad Středočeského kraje
Nadm. výška165–171 m n. m.
Rozloha255,49 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresMělník
UmístěníVeltrusy
Souřadnice
Veltrusy
Veltrusy
Další informace
Kód6004
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka Veltrusy se nachází v okrese Mělník ve Středočeském kraji, na pravém břehu Vltavy v nadmořské výšce 165–171 m, na severním okraji města Veltrusy poblíž stejnojmenného zámku. Chráněné území o rozloze 255,49 ha bylo vyhlášeno 22. června 2013 k ochraně biotopůevropsky významné lokalitě s výskytem páchníka hnědého (Osmoderma eremita)roháče obecného (Lucanus cervus).[3]

Popis území a předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka se nachází v oblasti Dolního Povltaví mezi městem Veltrusy a obcí Všestudy. Jedná se o park anglického stylu s Veltruským zámkem nacházejícím se v jižní části. Park má tvar podkovy, která obepíná pole protnuté osovou alejí a třemi remízky. Celým parkem protéká Mlýnský potok (Všestudský náhon), jehož zdroj se nachází v jihozápadní části parku, kde je napájen Vltavou. Dále protéká zámeckou oborou v jihovýchodní části parku. Ve východní části parku se potok dělí do dvou větví. Vnější větev pak místy přechází z udržovaného toku do tůněk a mokřin. Do toku Vltavy se Mlýnský potok vrací před dálničním mostem přes Vltavu.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Podloží Veltruského parku je tvořeno pliocenními a pleistocenními říčními písky, jílovci, štěrky, proteozoickými břidlicemi a drobami se sprašovými překryvy. Toto podloží je překryto fluvizeměmi.

Flora[editovat | editovat zdroj]

Park je upravovaný tvrdý luh s některými vysazenými druhy. Převážně je tvořený bukem lesním (Fagus sylvatica), dubem letním (Qercus robur), habrem (Carpinus L.), javory (Acer), jilmy (Ulmus), jasany (Fraxinus), vrbami (Salix). Aleje jsou tvořeny lípami (Tillia) a v malé části i jírovci maďaly (Aesculus hippocastanum).

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Kromě již zmíněných druhů roháče obecného (Lucanus cervus) a páchníka hnědého (Osmoderma eremita)[4] se na této lokalitě nachází světlušky (Lampyris), roháček kozlík (Dorcus parallelipipedus) a velké množství druhů drabčíků (Staphylinidae). V pomalu tekoucí až stojaté vodě v severní části Všestudského potoka žije čolek obecný (Lissotriton vulgaris). Z ptactva se zde vyskytuje například ledňáček říční (Alcedo atthis) a volavka popelavá (Ardea cinerea). V oboře je chován daněk evropský (Dama dama), jenž spásá mladé stromky a náletové dřeviny, čímž udržuje oboru prosvětlenou. V mnoha po parku rozmístěných altánech a pavilonech zimují netopýři.

Ohrožení lokality[editovat | editovat zdroj]

Veltruský park byl v průběhu historie mnohokrát zatopen při záplavách, naposledy v letech 2002 a 2013. Po nich bylo pokáceno velké množství stromů v rámci plošného pročišťování parku od poškozených a umírajících stromů, což může mít negativní dopad na populace roháče obecného (Lucanus cervus).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. PP Veltrusy [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2015-07-24]. Dostupné online. 
  4. Páchník hnědý a roháč obecný [online]. Nová Ves, okres Mělník: Obec Nová Ves [cit. 2016-06-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-01. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]