Vehbi Akdağ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vehbi Akdağ
Osobní informace
Datum narození1. ledna 1949
Místo narozeníTokat
Datum úmrtí23. června 2020 (ve věku 71 let)
Místo úmrtíTokat
ObčanstvíTureckoTurecko Turecko
Výška168 cm
Hmotnost62 kg
Sportovní informace
Sportzápas – volný styl
Disciplínapérová váha
Účast na LOH1968, 1972, 1976
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Zápas ve volném stylu na OH
stříbro 1972 Mnichov pérová váha
Mistrovství světa v zápasu ve volném stylu
bronz 1974 Istanbul pérová váha
Mistrovství Evropy v zápasu ve volném stylu
bronz 1973 Lausanne pérová váha

Vehbi Akdağ (1. ledna 1949, Tokat23. června 2020, tamtéž) byl turecký zápasník ve volném stylu a držitel stříbrné olympijské medaile z Letních olympijských her 1972 v pérové váze, bronzové medaile z MS 1974 a bronzové medaile z ME 1973.

Počátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Akdağ začal zápasit v Tokatu již jako teenager a brzy se stal výborným volnostylařem, takže už v devatenácti letech byl nominován na Letní olympijské hry do Mexika, kde obsadil v pérové váze deváté místo. O dva roky později se mistrovství Evropy uskutečnilo v Berlíně a Akdağ obsadil v lehké váze 4. místo po vítězstvích nad Řekem Ioannidisem, Finem Hanskim a stříbrným medailistou Józsefem Rusznyákem s následnou porážkou od Nodara Kokašviliho z SSSR. V roce 1970 se také uskutečnilo v Edmontonu mistrovství světa. V lehké váze tu porazil Chang Ho Sana ze Severní Koreje, ale prohrál s Mongolem Natsagdordšem a bronzovým Bobby Douglasem z USA, což mu přineslo až deváté místo.

Největší úspěchy a ústup z pozic[editovat | editovat zdroj]

Druhou olympijskou účast v roce 1972 ověnčil už opět v pérové váze stříbrnou medailí a o rok později získal na mistrovství Evropy v Lausanne v téže kategorii bronzovou medaili. Porazil tam Helmuta Strumpfa z NDR, po roce opět Fina Liimatainena a Švýcara Tannera, prohrál s medailisty – Bulharem Ivanem Jankovem a Sovětem Zagalavem Abdulbekovem. Rok 1974 poslal sportovce na mistrovství světa do Istanbulu, Akdağ v pérové váze porazil Francouze Theodule Toulottea, Kanaďana Egona Beilera, Eduarda Giraye z NSR a Íránce Godrata Poorkarimiho, prohrál s mistrem světa Mongolem Zevegínem Oidovem a stříbrným Dončo Žekovem z Bulharska, což mu přineslo bronzovou medaili.

V roce 1975 se mu už na mistrovství Evropy tolik nedařilo, v Ludwigshafenu obsadil šesté místo po vítězství nad Španělem M. Rocou a Polákem Stolarskim, ale opět prohrál s Abdulbekovem a s Němcem Strumpfem. Ve stejném roce se konalo i Mistrovství světa v Minsku a Akdağ obsadil desáté místo. Prohrál s Jamesem Humphreyem a Jang Čung-mo z Jižní Koreje. Nevydařila se mu ani třetí olympiáda 1976 v Montrealu, kde byl až jedenáctý.

S mezinárodní scénou se Akdağ rozloučil 4. místem na Mistrovství Evropy v Sofii 1978. Porazil zde Poláka Luczywa, Francouze Daliena a Strumpfa, ale jeho přemožiteli byli Eduard Giray (NSR) a Mijo Dukov (Bulharsko), který se tehdy stal mistrem Evropy.

Akdağ na olympijských hrách[editovat | editovat zdroj]

Na svých prvních olympijských hrách v Mexiku v pérové váze porazil nejprve Jürgena Luczaka z NDR a v druhém kole Josefa Engela z Československa, poté remizoval s Jelkanem Tedejevem z SSSR a s Řekem Nikolaosem Karypidisem. Aniž prohrál, obsadil sedmé místo. Životním úspěchem byla pro Akdağa olympiáda v Mnichově 1972. Porazil tam nejprve Portugalce Orlanda Gonçalvese, ve druhém kole Satpala Singha z Indie a ve třetím Jormu Liimatainena z Finska. Ve 4. kole podlehl Akdagovi Kanaďan Patrick Boler a v pátém Petre Coman z Rumunska. Až v šestém kole našel Akdağ přemožitele v Japonci Kijoši Abem. Ve finálových zápasech Akdağ podlehl Zagalavu Abdulbekovi z SSSR a vyhrál nad Bulharem Ivanem Krastevem. Na olympiádě 1976 v Montrealu Akdag porazil Íránce Mohsena Farahvashiho, ale nestačil na Egona Beilera z Kanady ani na pozdějšího olympijského vítěze Jang Čung-mo a byl vyřazen.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vehbi Akdağ na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]