Večernice lesní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVečernice lesní
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodvečernice (Hesperis)
Binomické jméno
Hesperis sylvestris
Crantz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Večernice lesní (Hesperis sylvestris) je málo rozšířená rostlina, druh rodu večernice, která je pro svůj vzácný výskyt v české přírodě hodnocena jako ohrožený druh  (C3).

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Večernice lesní je evropská bylina s nejsilnějším výskytem na jihovýchodě Střední Evropy. V České republice se nachází pouze v izolovaných arelách ve středních Čechách a v Polabí a dále jen na střední a jižní Moravě.

Je světlomilnou rostlinou rostoucí v listnatých lesích a na jejich mýtinách, na travnatých svazích, v řídkých křovinách, na mezích a okrajích polí, na rumištích i skládkách. Vyskytuje se jak na humózních, výživných a hlinitých tak i na kamenitých půdách, převážně s vápencovitým nebo silikátovým podložím, od nížin po pahorkatiny.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dvouletá rostlinalodyhou i listy porostlými žláznatými chlupy které ji dělají na omak lepkavou. Má přímou, na průřezu oblou lodyhu dorůstající do výše 70 až 100 cm. Lodyha se v horní části rozvětvuje, nově vyrůstající větve jsou nejdříve převislé a teprve později se vztyčují, nepřesahuji však vrchol lodyhy.

Přízemní a spodní lodyžní listy 8 až 15 cm dlouhé (v době kvetení již suché) mají řapíky, jejich čepele jsou lyrovitě peřenodílné až peřenosečné se dvěma až pěti páry vejčitých bočních lístků a podlouhlým lístkem koncovým. Listy vyrůstající ve střední a horní části lodyhy jsou přisedlé, úzce vejčité, zubaté a dlouze špičaté.

Oboupohlavné čtyřčetné květy na vodorovných nebo šikmých chlupatých stopkách vytvářejí hrozen, spodní květy vyrůstají z paždí tenkých listenů. Úzce vejčité až kopinaté kališní lístky s tupým vrcholem bývají 10 mm dlouhé, jsou nafialovělé s úzkým bílým lemem a chlupaté. Obvejčité úzké korunní lístky 8 až 15 × 7 až 9 mm velké s dlouhým nehtem jsou z počátku nafialovělé a později sytě fialové. Rostlina vykvétá v květnu až červenci.

Plod je oblá nebo jen slabě čtyřhranná šešule 6 až 10 mm dlouhá, obvykle rovná nebo mírně nazpět ohnutá. Šešule je mezi semeny zúžená a její vypuklé chlopně mají zřetelnou střední i boční žilky. Semena jsou hnědá, elipsoidního tvaru a 2 až 2,5 mm velká.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Hesperis sylvestris [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-07-03]. S. 234–238. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-14. (slovensky) 
  • GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 03.07.2014]. Roč. 84, čís. 3, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  • Botanická fotogalerie: Večernice lesní [online]. PřF, Masarykova univerzita, Brno [cit. 2014-07-03]. Dostupné online. 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]