Vasilij Dmitrijevič Polenov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vasilij Dmitrijevič Polenov
Narození1. června 1844
Petrohrad
Úmrtí18. července 1927 (ve věku 83 let)
Polenovo
Místo pohřbeníTulská oblast
Alma materImperátorská akademie umění (do 1870)
Povolánímalíř
RodičeDmitriy Vasilevich Polenov a Mariya Polenova
PříbuzníJelena Dmitrijevna Polenova[1] (sourozenec)
OvlivněnýAleksej Petrovič Bogoljubov
Rembrandt
Paolo Veronese
Ilja Repin
Diego Velázquez
Oceněnínárodní výtvarník RSFSR
Velká zlatá medaile Imperátorské akademie umění
Webová stránkavasily-polenov.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vasilij Dmitrijevič Polenov (rusky Василий Дмитриевич Поленов; 1. června 1844 Petrohrad - 18. července 1927 Borok v Tulské oblasti) byl ruský malíř a výtvarný pedagog.[2][3]

Život[editovat | editovat zdroj]

Polenov pocházel z aristokratické rodiny s mnoha dětmi. Jeho otec Dmitrij Vasiljevič Polenov byl historik, archeolog a diplomat. Jeho mladší sestra Jelena Dmitrijevna Polenova byla malířka a ilustrátorka.

Vzdělání Polenov získal na gymnáziu v Petrozavodsku. Poté se zapsal na petrohradskou uměleckou akademii a studoval mimo jiné u Pavla Petroviče Čisťjakova. V roce 1869 mu byla udělena zlatá medaile za jeho obraz Job a jeho přátelé (Иов и его друзья). V následujícím roce získal další zlatou medaili za práci Kristus křísí dceru Jairovu (Христос воскрешает дочь Иаира).

V roce 1872 Polenov současně ukončil studium akademie i studium na právnické fakultě Petrohradské univerzity. Poté se rozhodl odejít do zahraničí. Navštívil Vídeň, Mnichov, Benátky, Florencii a Neapol. Také dlouho žil v Paříži. Právě tam vznikl jeho obraz Zatčení hraběnky d'Entremont (Арест графини д'Этремон).

V roce 1876 se Polenov vrátil do Ruska. Brzy poté odešel do rusko-turecké války, během níž se stal oficiálním dvorním malířem v carském sídle Alexandra III. Po skončení války se usadil v Moskvě, odkud se v roce 1884 vydal na další delší cestu, která ho zavedla do Istanbulu, Palestiny, Sýrie a Egypta.

Po opětovném návratu do Ruska se stal členem umělecké skupiny Peredvižniků. Od 70. let 19. století Polenov stále více působil v oblasti malby divadelních dekorací.

V letech 1882 až 1895 učil na Moskevské škole malířství, sochařství a architektury . Mezi jeho studenty patřili mj. Isaak Levitan, Konstantin Alexejevič Korovin, Ilja Semjonovič Ostrouchov a Abram Jefimovič Archipov.

Polenov zemřel v Boroku, vesnici v Tulské oblasti, v roce 1927. Jeho díla bývají klasifikována jako historické malby, krajinomalby a žánrové malby.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wassili Dmitrijewitsch Polenow na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]