Vadsø

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vadsø
Vadsø
Vadsø
Vadsø – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátNorskoNorsko Norsko
KrajFinnmark
Vadsø
Vadsø
Lokalizace města
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 258 km²
Počet obyvatel6 183 (31. 3. 2013)
Hustota zalidnění4,9 obyv./km²
Správa
StarostaWenche Pedersen (od 2019)
Vznik1838
Oficiální webwww.vadso.kommune.no
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vadsø je město v severním Norsku. Je správním městem kraje Finnmark. Rozloha města je 1258 km², přičemž samotný intravilán je mnohem menší. Počet obyvatel je 6183 (31. 3. 2013). Na severu hraničí s Båtsfjordem, na severovýchodě s Vardø a na západě s Nesseby.

Město leží na jižním pobřeží Varangerského poloostrova při Varangerfjordu a z části leží na ostrově Vadsøya. Podnebí je ovlivněno značnou zeměpisnou šířkou a blízkostí Barentsova moře, nicméně místy dovoluje vegetovat porostům bříz.

Přes Vadsø prochází mezinárodní silnice E75Vardø do Kemi při Botnickém zálivu a do dalekých finských Helsinek. Ve městě je letiště a přístav.

Na začátku 16. století bylo Vadsø rybářskou vsí s kostelem na ostrově Vadsøya. Vadsø má status města od roku 1833, po hladomoru přišli z Finska osadníci, až se finština stala většinovým jazykem. Finštinou se hovoří i dnes. Během druhé světové války bylo město vystaveno několika náletům. Od 1. ledna 1964 zahrnuje Vadsø dřívější obec Nord-Varanger.

V roce 2006 se zde konalo mistrovství světa v snowkitingu.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Ve Vadsø bylo v roce 1926 zbudováno kotviště vzducholodí v podobě stožáru, primitivní náhrady plnohodnotného hangáru. Využily jej vzducholodi Umberta Nobile zkoumající polární oblasti, v roce 1926 Norge při cestě s Roaldem Amundsenem a v roce 1928 Italia s Františkem Běhounkem na palubě.[1]

Stožár k uvazování vzducholodí

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Běhounek, František: Trosečníci na kře ledové. Mars, Praha 1928. S. 62-66

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]