V jako Vendeta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z V jako Vendetta)
O filmu pojednává článek V jako Vendeta (film).
V jako vendeta
AutorAlan Moore
Původní názevV for Vendetta
PřekladatelRichard Podaný
IlustrátorDavid Lloyd
Obálku navrhlDavid Lloyd
ZeměSpojené království
Spojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrdystopie, drama
VydavatelQuality Comics (UK)
DC Comics (USA)
Datum vydání1982 – 1989
Český vydavatelBB/art
Česky vydáno2005
dotisk 2010
Typ médiavazba v pevných deskách s přebalem
Počet stran286
ISBN80-7341-690-5
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V jako Vendeta je původně britská desetidílná komiksová série napsaná Alanem Moorem a převážně ilustrovaná Davidem Lloydem. Originální [1] série byla vydávána černobíle časopisecky od roku 1982 do roku 1985 ve Spojeném království pod nakladatelstvím Quality Comics. Po odkoupení práv americkým nakladatelstvím DC Comics byla série zkompletována a dobarvena. V USA byla vydávána od září 1988 do května 1989.

Děj je zasazen do dystopické budoucnosti Spojeného království. Tajemný maskovaný revolucionář říkající si „V“ usiluje o zničení totalitní fašistické vlády, přičemž však vykonává i osobní krevní mstu.

Příběh se roku 2006 dočkal zfilmování. Ve filmu V jako Vendeta si hlavní role zahráli Hugo Weaving a Natalie Portman. Režie se chopil James McTeigue. Sám Alan Moore film odsoudil.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Kostým „V“.

Série zachycuje blízkou budoucnost Spojeného království po jaderné válce, která zanechala většinu světa zničenou. V budoucnosti se fašistická strana „Norsefire“ stane vládnoucí stranou, která schválí vyvraždění všech černochů, Asiatů a homosexuálů. „V“, anarchistický revolucionář převlečený do masky za Guye Fawkese, začne propracovanou, násilnou a teatrální kampaň za svrhnutí vlády, v jejímž čele je vůdce Adam Susan. Příběh také sleduje osud ztracené šestnáctileté Evey Hammondové, která ve válce přišla o matku a ve vlně poválečného zatýkání i o otce. „V“ se ji ujme a snaží se ji ukázat v jak lživém a zkaženém světě žije. „V“ také při svém boji s režimem vykonává svou osobní vendetu, která souvisí s jeho pobytem v koncentračním táboře Larkhill. Celý příběh se odehrává mezi listopadem 1997 a listopadem 1998.

Totalitní režim, proti kterému „V“ (jako anarchista) bojuje je založen na klerofašistické, homofobní a rasistické ideologii. Jeho hlavní složky tvoří tzv. Hlavu, jejímž kancléřem je Adam Susan (současně je i vůdcem jediné povolené politické strany „Norsefire“). Další složky tvoří „Uši“, které jsou centrálou odposlechů, které jsou v každém telefonu. Dále „Nos“ – vyšetřovací orgán, „Oko“ – sledovací orgán monitorující skrze všudepřítomných kamer a „Prsty“ – tajná všehoschopná policie. K manipulaci s občany je každý den vysílán program „Hlasu Osudu“, který slouží jako propagandistické a takřka náboženské médium.

Maska[editovat | editovat zdroj]

Aktivisté ze skupiny Anonymous na veřejnosti používají stejnou masku Guye Fawkese. Umělec David Lloyd, autor ilustrací komiksu, k tomu prohlásil: „Maska Guye Fawkese se stala symbolem běžně využívaným v protestech proti tyranii – a mně to dělá radost, zdá se mi výjimečné, že je ikona populární kultury používaná k tomuto účelu.“[3]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

V České republice vydalo příběh V jako vendeta nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím CREW.

  • 2005 – V jako vendeta – (V for Vendetta #1–10, 1988–89)
  • 2010 (oficiálně jako dotisk)
  • 2015
  • 2022

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku V for Vendetta na anglické Wikipedii.

  1. ISBN 80-7341-690-5, Rok vydání:2005 http://www.kniznikatalog.cz/v-jako-vendeta Archivováno 6. 6. 2014 na Wayback Machine.
  2. https://web.archive.org/web/20110702104225/http://csaf.cz/index.php?clanok=691
  3. WAITES, Rosie. V for Vendetta masks: Who. BBC News. 20 October 2011. Dostupné online [cit. 2011-10-20]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]