Vůdcovský uzel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
vůdcovský uzel

Vůdcovský uzel je jeden z nejjednodušších uzlů. Dále je nazýván také chalupářský nebo Otův. Je běžně užíván kdekoliv, kde je potřeba něco zauzlovat. Pokud uzel nedrží, je možno nahradit dvojitou či trojitou variantou téhož uzlu.

Je to asi nejběžnější ze všech uzlů se širokým použitím. Po dotažení se poměrně těžko rozvazuje, odtud i název dubový uzel. Proto bývá vhodnější nahradit ho osmičkovým uzlem. Snižuje nosnost lana asi o 50 %.

Tzv. dvojitý vůdcovský uzel je nezatahující se smyčka vzniklá uvázáním dubového uzlu na dvojitém lanu (tj. lanu přehnutém na konci nebo uprostřed). Jiné názvy jsou dubová smyčka, očko, poutko, nebo jen vůdcovský uzel. V horolezectví se používá například k navázání ve středu lana při pohybu na ledovci, pro spojení lan při slaňování nebo se uzel vkládá do zužující se pukliny a vyčnívající smyčka se použije k dalšímu jištění. Sice nemá tendenci k samovolnému rozvazování, ale významně redukuje pevnost lana, a to i po rozvázání, a po silném nárazovém zatížení je ho někdy nutné rozřezat.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]