Vřešťovská bažantnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Vřešťovská bažantnice
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Starý dubohabrový les s doupnými stromy, ptačí hnízdiště
Starý dubohabrový les s doupnými stromy, ptačí hnízdiště
Základní informace
Vyhlášení31. prosince 1933
VyhlásilMinisterstvo školství a národní osvěty
Nadm. výška264–278 m n. m.
Rozloha25,40 ha[1][2]
SprávaKrajský úřad Královéhradeckého kraje
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresTrutnov
UmístěníVelký Vřešťov
Souřadnice
Vřešťovská bažantnice
Vřešťovská bažantnice
Další informace
Kód520
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Vřešťovská bažantnice je přírodní rezervace poblíž obce Velký Vřešťovokrese Trutnov. Oficiálně byla vyhlášena 13. září 1949 na rozloze 10,42 ha, ochrana území má však počátky již v roce 1933. K podstatnému rozšíření rezervace došlo v roce 1986 vyhlášením chráněného přírodního výtvoru U Vřešťovské bažantnice a to na rozloze 10,67 ha. Přírodní rezervace leží 286 metrů nad mořem.

Důvodem ochrany je ochrana části lužního lesa s vysokou hladinou spodní vody v povodí říčky Trotiny. Území je významné z hlediska botanického, lesnického a zoologického jako druhově bohaté stanoviště s faunou a florou typickou pro dané, dnes již mizející prostředí.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Oblast přírodní rezervace se rozkládá přibližně 1 kilometr jižně od obce Velký Vřešťov a přibližně 8 km východně od města Hořice. Skrz lokalitu protéká říčka Trotina a nachází se zde i Velkovřešťovský rybník.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Lokalita se nachází na křídových sedimentech, konkrétním druhem horniny je opuka. Jelikož toto podloží je bohaté na vápník, odpovídá tomu i skladba vegetace. Oblasti, které se nachází níže, mají podloží tvořené písčitými a hlinitými sedimenty.[3]

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Samotná oblast přírodní rezervace je tvořena lužní doubravou s bohatým bylinným patrem. Kolem říčky Trotina a Velkovřešťovského rybníka se rozkládají olšiny se starými duby. V těchto oblastech roste svízel Schultesův (Galium schultesii), lilie zlatohlavá (Lilium martagon) či zapalice žluťuchovitá (Isopyrum thalicroides). Starý dubohabrový les obsahuje řadu doupných stromů, které slouží jako ptačí hnízdiště.[3]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Oblast přírodní rezervace poskytuje útočiště řadě obratlovců a i zástupcům bezobratlých. Jedná se například o slepýše křehkého (Anguis fragilis), užovku obojkovou (Natrix natrix) nebo nočního ptáka puštíka obecného (Strix aluco). Příležitostně je možné pozorovat ledňáčka říčního (Alcedo atthis). Z dalších zástupců ptáků se zde vyskytuje například žluva hajní (Oriolus oriolus), strakapoud prostřední (Dendrocopos medius), lejsek šedý (Muscicapa striata). Ze zástupců hmyzu je zde pozorován zvláště chráněných brouk krajník hnědý (Calosoma inquisitor).[3]

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Severně od přírodní rezervace vede žlutě značená turistická cesta z Hořic přes Chotěborky do Jaroměře, téměř kolem prochází silnice Velký Vřešťov – Hořiněves.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b c Archivovaná kopie. krkonose.krnap.cz [online]. [cit. 2012-09-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-06. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • RYBÁŘ, Petr, a kolektiv. Přírodou od Krkonoš po Vysočinu. Hradec Králové: Kruh, 1989. 392 s. Kapitola U Vřešťovské bažantice, s. 321, 329. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]