Větrný mlýn Vrátno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Větrný mlýn Vrátno
Účel stavby

mlýn, rekreační objekt

Základní informace
Výstavba1870
Materiálpískovec
StavebníkVáclav Mareček
Současný majitelsoukromý vlastník
Poloha
AdresaVrátno č. 56, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky41757/2-1764 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Větrný mlýn Vrátno se nachází ve stejnojmenné obci v okrese Mladá Boleslav ve Středočeském kraji.[1] Mlýn je zapsaný v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek České republiky.[2] Větrný mlýn je v soukromém vlastnictví, slouží jako rekreační objekt.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Větrný mlýn nechal postavit v roce 1870 na svém pozemku statkář Václav Mareček. Mlýn holandského typu postavil stavební mistr Medonos ze Mšena.[3] O osm let později, v roce 1878, v sousedství mlýna vznikla další stavba. Jednalo se o budovu, uvnitř které byly stoupy na drcení odpadu. Stoupy byly poháněny pomocí převodové hřídele ze mlýna. Statkář Mareček nakupoval od řezníků v okolí zvířecí kosti, které ve stoupách nechal drtit a získanou kostní moučku pak používal k hnojení na svých polích.[3] V prvních letech Václav Mareček provozoval mlýn sám s pomocí jedné místní ženy, později jej pronajímal různým nájemcům.[4]

Provoz byl ukončen a větrný mlýn byl opuštěn v roce 1923.[3] Objekt postupně zpustl, zařízení bylo zničeno nebo rozkradeno.[4] V roce 1934 zde byly už jen holé zdi. V roce 1973 zbylé zdivo dosahovalo do výše prvního patra.[3][5] Koncem 20. a na počátku 21. století byl mlýn rekonstruován a přebudován na rekreační objekt.[6] Byl opatřen nepůvodní velmi vysokou střechou a doplněn zmenšenou napodobeninou větrného kola.[3]

Částečně rekonstruovaný mlýn koupil v roce 2015 podnikatel Aleš Křemen, výrobce vrtulí z Odolena Vody. Při další rekonstrukci technické památky využil své profesní znalosti a nechal vyrobit potřebné mechanické zařízení, aby historický objekt mohl být obnoven s větrnými lopatkami v původní podobě.[7] Nový majitel musel odstranit nepůvodní střechu s malými vikýři, zvýšit zdivo o zhruba jeden metr a vybudovat střechu novou. Nově také vyrobil val a osadil na něj kovovou hlavu pro velké naklápěcí lamelové perutě, které sem byly umístěny v roce 2017.[8]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Větrný mlýn stojí o samotě v polích na mírném návrší asi 1,5 km severovýchodně od Vrátna nedaleko železniční tratě z Mladé Boleslavi do Mšena. K mlýnu vede místní komunikace od křižovatky silnice č. 259 mezi obcemi Vrátno a Kluky.[1] Původně dvoupatrová stavba na kruhovém půdorysu je vybudována z lomového pískovce, přízemní soklová část sestává z pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů. Uvnitř a kolem oken jsou místy cihlové vyzdívky. Na vnějším plášti stavby je sedm nepravidelně rozložených okenních os.[6] Mlýn je doplněn odpovídající replikou větrného kola.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Seznam. Větrný mlýn Vrátno [online]. mapy.cz [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  2. Památkový katalog: Větrný mlýn [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-04-29]. Dostupné online. 
  3. a b c d e Evidenční list katalogové dokumentace: Vrátno - větrný mlýn (Vrátenský větrník) [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  4. a b Větrný mlýn [online]. hrady.cz [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  5. Evidenční list nemovité kulturní památky. Větrní mlýn, zřícenina [online]. Praha: Národní památkový ústav, 1971 [cit. 2020-04-30]. Fotografie ruiny mlýna. Dostupné online. 
  6. a b Doplňkový list kulturní památky: Větrný mlýn [online]. Praha: Národní památkový ústav, 1987 [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  7. SVORNÍK, Petr. Začínal od nuly, dnes se jeho vrtule točí po celém světě. Novinky.cz [online]. 2016-12-10 [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  8. Vrátno. Detail mlýnu [online]. [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]