Výrobní štítek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o štítku stroje či technického zařízení s technickými údaji od výrobce. Další významy jsou uvedeny na stránce Výrobní štítek (rozcestník).
Na tento článek jsou přesměrována hesla štítek výrobku, štítkové hodnoty a jmenovitá hodnota (technika).

Výrobní štítek (anglicky manufacturing tablet, data plate; rusky шильдик, šíldík, štítek, ale zjevně z angličtiny) je v technice důležitou popisnou součástí výrobků a strojů:

Štítek musí být odolný, aby byl trvalý. Například v elektrotechnice jsou tzv. štítkové hodnoty klíčové pro provoz zařízení, a to i desítky let od uvedení do provozu: Uvádí totiž závazné provozní hodnoty, jmenovité pracovní hodnoty technických veličin předepsané výrobcem, pro zachování jeho účinnosti, životnosti a bezpečnosti jak pro osoby (BOZP), tak prostředí (RoHS), a to včetně patentů, ochranných známek a certifikací.

Informace ze štítku vyplývající jsou závazné na obě strany:

  • Na jednu stranu je uživatel povinen je dodržovat,
  • na stranu druhou uvedené parametry výrobce garantuje.

Splnění štítkových hodnot, zejména případné odpovědnosti při nedodržení, tedy lze vymáhat, například při řízení o náhradu škody.

Už sama přítomnost štítku na výrobku je povinností pro výrobce, aby jej zaopatřil přímo na výrobek samotný. Bez štítku není na první pohled zřejmé například tzv. prohlášení o shodě, RoHS a potvrzení zkušebnou.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Přímo na motorech se běžně uvádějí tyto údaje: výrobce, místo výroby, označení typu, konstrukční princip, identifikace kusu; hmotnost, jmenovité otáčky, jmenovitý výkon...

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]