Vídeňská (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vídeňská
Vídeňská procházející pod železničním mostem směrem od Michle
Vídeňská procházející pod železničním mostem směrem od Michle
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha (a Vestec)
ObvodPraha 4
Městská částPraha 4, Praha-Kunratice
ČtvrťMichle, Krč, Kunratice
Poloha
Historie
Pojmenováno poVídeň
Další údaje
Kód ulice487856
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ulice Vídeňská v Praze-Kunraticích směrem mimo Prahu

Vídeňská ulice (někdy nazývaná také Vídeňská radiála) je dvou- až čtyřproudá komunikace na jižní části Prahy. Spojuje Jižní spojku, Michli, Krč, Kunratice, Vestec a jižní část Pražského okruhu. Většina se nachází na území Prahy 4, část u Vestce vede v okrese Praha-západ Středočeského kraje. Měří 7,5 kilometrů. Dříve byla součástí Silnice II/603.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Vídeňská začíná na křižovatce pod Jižní spojkou, kde končí ulice Michelská. Navazuje na ni zde také výjezd z Jižní spojky a ulice Budějovická. Zde má silnice čtyři pruhy a pokračuje pod železniční tratí 210 kolem rybníka Labuť. Další velká křižovatka se nachází u krčské Thomayerovy nemocnice v Krči, kde končí ulice Zálesí vedoucí od sídliště Novodvorská a Lhotky. Zde se nachází také autobusová přestupní stanice, kde zastavuje více než 10 linek.

Vídeňská od Thomayerovy nemocnice pokračuje už jen ve dvou pruzích směr Kunratice, souběžně s Kunratickým lesem. Vede kolem výzkumného ústavu IKEM, dále pokračuje nahoru kolem Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Poté již prochází Kunraticemi, u zdejšího obchodního centra prochází čtyřvýjezdovým kruhovým objezdem na kterém ústí také ulice K Libuši (směrem Kunratice) a Dobronická (k Libuši). Další kruhový objezd se nachází za Kunraticemi, kde se Vídeňská kříží s Kunratickou spojkou. Komunikace dále prochází přes kruhový objezd k pražskému okruhu (Vestecká spojka) mimo Prahu směr na Vestec. Končí v obci Vestec, kde komunikace pokračuje dál pod číslem Silnice II/603 a názvem Budějovická a pokračuje do Jesenice. Za ní potom k obci Mrač jako tzv. "stará benešovská."

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historicky šlo o kupeckou cestu vedoucí z Prahy přes České Budějovice do Vídně. Do 80. let 20. století se tedy ulice nazývala Budějovická. Ta vedla i u Thomayerovy nemocnice, kde je nyní ulice Thomayerova.

Záměr rozšíření[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 se diskutoval návrh rozšíření silnice v úseku KrčKunraticeVestec na čtyři pruhy, aby zde nestály časté kolony.[1] Velkokapacitně by spojovala pražský okruh a Krč. Návrh ale neprošel, pro rozšíření by se musela kácet zeleň kolem a auta by obtěžovala obyvatele.[2] Plánem na odstranění kolon je budoucí linka Metra D.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vídeňská ulice v Praze-Krči se rozšiřovat nebude, rozhodli zastupitelé. iDNES.cz [online]. 2013-09-19 [cit. 2017-09-03]. Dostupné online. 
  2. Z Vídeňské má být čtyřproudovka. Lidé z pražské Krče protestují. iDNES.cz [online]. 2012-09-25 [cit. 2017-09-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]