Vévoda ze Sussexu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erb prince Harryho, vévody ze Sussexu

Vévoda ze Sussexu je šlechtický titul, jeden z několik královských vévodských titulů, který byl zatím udělen ve Velké Británii pouze dvakrát. Jméno nese po historickém území Sussex v Anglii. Titul není dědičný a může být udělen pouze vládnoucím králem nebo královnou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Titul spojený se Sussexem se poprvé objevil již za existence království Sussex, anglosaského království, které bylo anektováno okolo roku 827 a stalo se součástí Anglického království. V listinách byli sussexští monarchové někdy označováni jako ealdorman, latinsky: duces, což se překládá do angličtiny jako "duke" (vévoda).

Vznik titulu v roce 1801[editovat | editovat zdroj]

Titul vévoda ze Sussexu byl poprvé udělen dne 24. listopadu 1801 princi Augustu Frederikovi, šestému synovi krále Jiřího III. Ve stejnou dobu byl jmenován baronem Arklowem a hrabětem z Iverness. Titul zanikl princovou smrtí v roce 1843.

I když měl princ August Frederik syna a dceru s Lady Augustou Murray, jejich manželství bylo anulováno na základě porušení Královského zákona o manželství z roku 1772. Jejich děti tak nebyly legitimními potomky a nemohli po svém otci dědit vévodský titul. Obě jejich děti zemřeli bezdětné.

Dne 2. května 1831 se princ August Frederik oženil podruhé (a znovu porušil ustanovení Královského zákona o manželství z roku 1772) s Lady Cecilií Underwood v Londýně. Vzhledem k tomu, že nebyla uznávána jako princova zákonná manželka, nemohla vstoupit do královského dvora. Dne 30. května 1840 získala Cecilie titul vévodkyně z Iverness od královny Viktorie.

Titul vévodkyně ze Sussexu nebyl udělen ani jedné z jeho manželek a tak oficiálně nevznikl.

Obnovení titulu v roce 2018[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 byl titul vévody ze Sussexu udělen princi Harrymu, vnuku královny Alžběty II., při příležitosti jeho sňatku s Meghan Markle, která se stala historicky první vévodkyní ze Sussexu. Současně byl Harry jmenován hrabětem z Dumbartonu ve Skotsku a baronem Kilkeelem v Severním Irsku. V roce 2019 se narodil dědic tohoto titulu, princ Archie Mountbatten-Windsor.

V roce 1999 před svatbou prince Edwarda, nejmladšího syna královny Alžběty II., měl být titul vévody ze Sussexu nebo vévody z Cambridge přisouzen jemu. Namísto toho byl jmenován hrabětem z Wessexu a vévodou z Edinbourghu, což podědil po svém otci, princi Filipovi.

Spekulace o udělení titulu vévody ze Sussexu byly také v roce 2011, kdy se princ William oženil s Catherine Middleton, namísto toho však získal titul vévody z Cambridge.

Vévodové ze Sussexu[editovat | editovat zdroj]

Vévoda Portrét Narození Manželství Smrt
August Frederik, vévoda ze Sussexu (1801–1843),
Hannoverská dynastie
27. ledna 1773

Buckinghamský palác, Londýn
syn krále Jiřího III. a královny Šarloty

4. dubna 1793 ∞ Lady Augusta Murray
2. května 1831 ∞ Lady Cecilie Underwood
21. dubna 1843
Kensingtonský palác, Londýn
titul zrušen a znovu obnoven v roce 2018
Princ Harry, vévoda ze Sussexu (2018–současnost),
Windsorská dynastie
15. září 1984

Nemocnice sv. Marie, Londýn
syn prince Charlese a princezny Diany

19. května 2018Meghan Markle

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Duke of Sussex na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]