Válečný záslužný kříž (Brunšvicko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Válečný záslužný kříž (Brunšvicko)
Braunschweigisches Kriegsverdienstkreuz
Uděluje

Brunšvický vévoda
Typ vojenské vyznamenání
Založeno 23. října 1914
Stát Brunšvické vévodství
Heslo Für Verdienst im Krieg (Za zásluhy ve válce)
Kampaň první světová válka
Status nadále neudíleno
Zakladatel Arnošt-August
Popis odznak ve tvaru bronzového dělového kříže, na přední straně uprostřed iniciály zakladatele E. A.
Statistiky
Naposled uděleno 1918

Brunšvický válečný záslužný kříž (německy: Braunschweigisches Kriegsverdienstkreuz) bylo vojenské vyznamenání císařského Německa zavedené na počátku první světové války.

Vyznamenání bylo zavedeno 23. října roku 1914 vévodou Arnoštem-Augustem nejprve pro osoby účastnící se bojů a dne 17. listopadu roku 1915 i pro osoby neúčastnící se bojů. Dne 20. března 1918 ještě následovalo zřízení I. třídy vyznamenání jakožto zkušebního vyznamenání. Vyznamenání mohly osoby nosit bez rozdílu hodnosti či společenského postavení.

Vzhled vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání mělo tvar klasického vyraženého dělového kříže a bylo vyráběno z bronzu. Uprostřed kříže na přední straně byly iniciály původce kříže "E. A." (Ernest August – česky: Arnošt-August). V horním rameni kříže byla vévodská koruna a ve spodním letopočet "1914", jako upomínka na rok založení vyznamenání. V obou postranních ramenech kříže byly vyraženy dubové listy. Spodní strana vyznamenání I. třídy byla matná, kdežto na spodní straně vyznamenání II. třídy byl do ramen kříže rozložena věta: "Für Verdienst im Krieg" (Za zásluhy ve válce).

Způsob nošení vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Zatímco vyznamenání I. třídy bylo připínáno na levou náprsní kapsu, tak vyznamenání II. třídy bylo menšího rozměru a nošeno jako stuha nad levou náprsní kapsou. Stuha vyznamenání II. třídy byla tmavě modrá se sýrově žlutými linkami na okrajích.

Významní nositelé[editovat | editovat zdroj]

Wehrmacht


Luftwaffe

Kriegsmarine

Waffen-SS a Polizei