Válčiště Čínské lidové osvobozenecké armády

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Válčiště Čínské lidové osvobozenecké armády (čínsky v českém přepisu čung-kuo žen-min ťie-fang-ťün čang-čchü, pchin-jinem zhōngguó rénmín jiěfàngjūn zhànqū, znaky 中国人民解放军战区) jsou nejvyšší organizační celky, tzv. válčiště, Čínské lidové osvobozenecké armády. Válčiště byla ustavena 1. února 2016 a je jich celkem pět: východní válčiště, jižní válčiště, západní válčiště, severní válčiště a centrální válčiště.[1]

Velitelstvím jednotlivých válčišť jsou podřízeny jak pozemní, tak letecké, námořní a další síly v daném válčišti.[1]

Organizace[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Čínská lidová osvobozenecká armáda byla původně (1950) organizována do šesti vojenských okruhů: severozápadního, severního, severovýchodního, jihozápadního, východního a středojižního. Roku 1954 bylo těchto šest existujících okruhů reorganizováno do dvanácti nových: šenjangského, pekingského, ťinanského, nankingského, kantonského, kchunminského, wuchanského, čchengduského, lančouského, tibetského a sinťiangského vojenského okruhu a vojenského okruhu Vnitřní Mongolsko. V roce 1956 byl z nankingského vojenského okruhu dále vyčleněn fučouský vojenský okruh.

Těchto třináct vojenských okruhů bylo v šedesátých letech zredukováno na 11. Roku 1967 byl vojenský okruh Vnitřní Mongolsko začleněn do vojenského okruhu Peking a vojenský okruh Tibet do vojenského okruhu Čcheng-tu. V letech 1985-1988 došlo k další redukci na celkem 7 okruhů. Od té doby existovaly VO Lan-čou, VO Čcheng-tu, VO Nanking, VO Peking, VO Šen-jang, VO Kanton a VO Ťi-nan.

Sedm vojenských okruhů bylo reorganizováno do pěti válčišť v rámci čínské vojenské reformy 2015. Nová válčiště byla ustavena 1. února 2016.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Theater commands of the People's Liberation Army na anglické Wikipedii.

  1. a b What are China’s theatre commands and service branches?. South China Morning Post [online]. 2021-08-15 [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. TIEZZI, Shannon. It’s Official: China’s Military Has 5 New Theater Commands. thediplomat.com [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky)