Václav V. z Rybnika a Pštíny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav V.
kníže rybnický
Portrét
Doba vlády14521456 kníže Krnovsko-ratibořský-rybnický
14561473 kníže v Rybnik, Pszczyna a Żory
Úplné jménoVáclav III. Rybnický
Titulykníže krnovský, kníže ratibořský
Narození1442
Úmrtí1478 (ve věku 35–36 let)
Kladsko
Nástupcezemřel bez potomků
RodOpavští Přemyslovci
DynastiePřemyslovci
OtecMikuláš V. Krnovský
MatkaMarkéta Clemm z Elguth
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav V. z Rybnika a Pštíny, zvaný též Prostomyslný[1] či Pitomý (polsky Wacław III Rybnicki, Wacław III Prostaczek)[pozn. 1] (narozen okolo 1422, zemřel okolo 1478) byl kníže z rodu dynastie Přemyslovců, rodu Opavských Přemyslovců.

Život a vláda[editovat | editovat zdroj]

Václav III. byl synem Mikuláše V. Krnovského a jeho druhé manželky Markéty Clemm z Elguth (Markéta Klemm ze Lhoty). V době, kdy zemřel jeho otec byl ještě nezletilý. Za poručníky mu byli ustanoveni jeho matka Markéta a strýc Václav IV. Ratibořský. Poručnictví bylo ukončeno v roce 1456, tehdy mu jeho starší bratr Jan IV. vyčlenil část z knížectví, a to panství Rybnik, Pszczyna a Żory, jako hlavní statky.

Stejně jako ostatní Přemyslovci byl spojenec s Jiřím z Poděbrad a Vladislavem Jagellonským proti uherskému králi Matyáši Korvínovi. Kníže Václav III. za svou věrnost zaplatil tím, že přišel o veškerý majetek během výpravy Matyáše Korvína do Slezska v roce 1473.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1473 byl zajat Viktorínem z Poděbrad a uvězněn v Kladsku, kde bezdětný kníže zemřel asi po 5 létech věznění zcela v zapomnění.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Na Wikipedia (PL) je tato osoba uvedena jako Wacław III Rybnicki, Wacław III Prostaczek a to podle autorů: B. Cimała, J. Delowicz, P. Porwoł, Żory. Zarys dziejów. Wypisy., Żory 1994, s. 39

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. B. Cimała, J. Delowicz, P. Porwoł, Żory. Zarys dziejów. Wypisy., Żory 1994, s.39

Související články[editovat | editovat zdroj]