Vložené návěstidlo a uzávěra koleje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Uzávěra koleje)

Vložená návěstidla a uzávěry koleje patří mezi hlavní návěstidla. Umisťovaly se v dopravnách, kde byla umístěna skupinová odjezdová návěstidla (platná pro více kolejí), na koncích hlavních kolejí, návěsti vložených návěstidel a uzávěr kolejí pak rozlišovaly, ze které koleje je postavena vlaková nebo posunová cesta. Důvodem byla jednodušší konstrukce staničního zabezpečovacího zařízení - například v případě dodatečné instalace dálkového ovládání výhybek byla instalace vložených návěstidel platných pro posun i jízdu vlaků jednodušší, než instalace odjezdových a seřaďovacích návěstidel ke každé koleji. Také v případě existence poloautomatického bloku v přilehlém úseku bylo jednodušší zapojit jediné odjezdové návěstidlo. Rozdíl mezi oběma návěstidly je především v konstrukci - uzávěry koleje jsou mechanická návěstidla, vložená návěstidla jsou návěstidla světelná. Jsou platné pro jízdu vlaku i pro posun.

Návěsti vložených návěstidel jsou

  • stůj (červené světlo nebo červené a modré světlo)
  • posun zakázán (modré světlo, jízdu vlaku pak toto návěstidlo neovlivňuje)
  • posun dovolen (bílé světlo, příp. bílé a červené)
  • odjezdové návěstidlo dovoluje jízdu (kmitavé bílé světlo)

Uzávěra koleje má návěsti

  • stůj, kolej uzavřena (vodorovné černé břevno v bílém kruhovém poli; základní poloha)
  • uzavření koleje zrušeno, které platí pro jízdu vlaku i posun (šikmo skloněné černé břevno v bílém kruhovém poli)

Nově se tato návěstidla nezřizují a jsou již velmi vzácná. Vložená návěstidla se dosud vyskytují ve stanici Praha-Smíchov (zde plní funkci cestových návěstidel). Donedávna je bylo možné nalézt i ve stanicích Kladno (odstraněna při rekonstrukci stanice v roce 2023), Praha-Bubny (vložená návěstidla výrobce ČKD odstraněna při rekonstrukci stanice v roce 2019), Veselí nad Moravou (zrušena při rekonstrukci stanice v roce 2018), Vlastec (v kombinaci s mechanickými návěstidly) či Trutnov-střed (nefunkční snesena v roce 2009).

Uzávěry koleje se vyskytovaly v německém pohraničí – například v Děčíně. Poslední stanicí v České republice, kde uzávěry koleje zůstaly byl Sokolov, ale návěstily jen stůj, kolej uzavřena a byly při rekonstrukci kolejiště roku 2008 zrušeny. Poslední uzávěry koleje v České republice, které návěstily uzavření koleje zrušeno byly v Chebu, zrušeny roku 1998. V Německu se však poměrně běžně používají dosud.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]