Univerzita ve Franekeru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Univerzita ve Franekeru – rok 1622

Univerzita ve Franekeru (latinsky Academia Franekerensis) byla významná univerzita ve Frísku, která existovala v letech 1585 až 1811. Po univerzitě v Leidenu byla druhou nejstarší v Nizozemsku. Od roku 1813 do roku 1843 existovala jako athenaeum, tedy akademie bez univerzitního statutu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Univerzita ve Franekeru byla založena 15. července 1585 frískou provinční vládou a jejími provinciemi proto, aby školila reformované kazatele a úředníky pro potřeby nového státu. Město Franeker bylo vybráno úmyslně, jelikož se tam nacházely bývalé klášterní budovy a toto místo bylo bezpečnější než fríské hlavní město Leeuwarden, které ve větší míře ohrožovaly nizozemské války za nezávislost.

Univerzita byla financována z konfiskovaného církevního majetku a dohlíželi na ni čtyři kurátoři jmenovaní zemskými stavy. Reformovaná církev neměla na chod univerzity přímý vliv. Během zlatého věku sedmnáctého století univerzita vzkvétala. Studovalo tu mnoho zahraničních studentů, občas tvořili nadpoloviční většinu. Pocházeli především z reformovaných oblastí Německa a Uherska. Nizozemská tolerance s relativně velkou svobodou zde umožnily studovat mnoha českým a moravským protestantům, pro něž se stala tato univerzita velmi významnou.[1] V letech 1620–1648 zde bylo zapsáno 50 studentů českého a moravského původu.[2]

V 18. století význam univerzity poklesl; měla pouze regionální význam. Poté, co v roce 1810 Francouzská říše anektovala Holandské království, zůstaly v zemi jen tři univerzity: Leiden, Utrecht a Groningen. Univerzita ve Franekeru ztratila univerzitní statut už v prvním roce po anexi. Za 226 let existence univerzity se zapsalo téměř 15 tisíc studentů a z nich 2072 získalo doktorát.

Výběr z řady profesorů a studentů[editovat | editovat zdroj]

Student ve Franekeru

Výběr z řad exulantů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Universiteit van Franeker na nizozemské Wikipedii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ENGELBRECHT, Wilken. In: Studia Moravica III. Sborník historiografických, filologických a uměnovědných příspěvků přednesených na vědecké konferenci Mars Moravicus – Neklidná léta Moravy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. Dostupné online.
  2. Rudolf Říčan: Dějiny Jednoty bratrské. Praha: Kalich, 1957, S. 416–420
  3. http://www.historie.hranet.cz/heraldika/zkgho/zkgho36.pdf

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]