Universitět (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Universitět
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik1. prosinec 1959
LinkySokolničeskaja
Technické informace
Typ stanicehluboce založená
Počet nástupišť1
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7730738000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Universitět (rusky Университет) je stanice moskevského metra Sokolnické linky. Svůj název má podle známé univerzity.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice je ražená, trojlodní, založená hluboko pod zemí, 26,5 m. Její střední loď má průměr 9,5 m, boční lodě pak 8,5 m. Všechny tři lodě jsou spojené prostupy a podpírané pak masivními pilíři.

Výstupy jsou dva, jeden vede z prostředku střední lodě kolmo přes jednu z kolejí a druhý vychází přímo z jednoho konce této lodě. Vedou po eskalátorových tunelech, každý do vlastního vestibulu. Oba vestibuly jsou povrchové a mají kruhový půdorys; svým vzhledem připomínají válce.

Obklad stanice tvoří bílé a černé keramické dlaždice (u stěn za nástupištěm), pilíře samotné jsou obložené bílým mramorem. Podlahu pak tvoří standardně žula.

Universitet byl otevřen 12. ledna 1959 jako poslední stanice úseku Park KulturyUniversitet. Do roku 1963 plnil funkci konečné stanice, jižním směrem za nástupištěm se nacházejí dvě odstavné koleje, které mohou být případně využity i dnes.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Bulvar Rokossovskogo Metro v MoskvěSokolničeskaja směr Kommunarka
Vorobjovy gory Universitet Prospekt Vernadskogo
Bulvar Rokossovskogo Čerkizovskaja Preobraženskaja ploščaďSokolniki KrasnoselskajaKomsomolskaja Krasnyje vorotaČistyje prudy Lubjanka Ochotnyj rjad Biblioteka imeni Lenina KropotkinskajaPark Kultury FrunzenskajaSportivnaja Vorobjovy goryUniversitetProspekt Vernadskogo Jugo-ZapadnajaTroparjovoRumjancevoSalarjevoFilatov LugProkšino OlchovajaKommunarka