Umělecké zpracování softwaru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Umělecké zpracování softwaru (přesnější překlad anglického Software Craftsmanship je uměleckořemeslné zpracování softwaru) je přístup k vývoji softwaru, který upřednostňuje kódovací dovednosti (schopnosti) vývojářů. Vývojáři tak reagují na hlavní proud softwarového průmyslu, který vnímají jako nešťastný například proto, že považuje finanční hledisko za důležitější, než odpovědnost vývojáře.

Myšlenkový základ[editovat | editovat zdroj]

Hnutí má své kořeny v myšlenkách publikovaných knižně. Knihy jako Pragmatický programátor[1] od Andyho Hunta a Dave Thomase a Softwarový řemeslník[2] od Pete McBreena výslovně určují vývoj softwaru za dědice tradice gildy ve středověké Evropě. Filozof Richard Sennet napsal o softwaru jako moderním řemesle ve své knize The Craftsman.

Jak napsal Freeman Dyson: „Navzdory vzestupu společnosti Microsoft a dalších obřích výrobců zůstává software převážně řemeslným průmyslem. Vzhledem k obrovskému množství specializovaných aplikací zde vždy bude možnost psát software na základě unikátních znalostí jednotlivce. Stále zde budou vedlejší trhy, které umožní malým softwarovým společnostem přežít. Umění psát software nikdy nezastará. A umění používat software tvořivě rozkvétá ještě víc než vlastní řemeslo psaní.“[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mezi první milníky vývoje uměleckého zpracování softwaru se řadí esej z roku 1992 „Co je softwarový design“ od Jacka W. Reevese[4] a jako zatím poslední „Relevance Craftsman Swap“[5] společnosti 8th Light z února 2018.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Software Craftsmanship na anglické Wikipedii.

  1. Andy Hunt, Dave Thomas, The Pragmatic Programmer
  2. Pete McBreen, Software Craftsmanship,
  3. Freeman Dyson, Science as a Craft Industry
  4. REEVES, Jack W. What Is Software Design?. [s.l.]: Developer Dot Star, 2005-02-23. Dostupné online. .
  5. WONG, Wailin. Open to the competition. Chicago Tribune. 15 June 2009. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]