Ubuntu Touch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ubuntu Phone)
Ubuntu Touch
Logo
Domovská stránka OS Ubuntu Touch
Domovská stránka OS Ubuntu Touch
VyvíjíUBports, Ubuntu community, předtím Canonical Ltd
Rodina OSGNU/Linux
DruhSvobodný software
Aktuální verze16.04 (Xenial Xerus) / 2020 OTA-12 z 13. květen 2020[1]
Způsob aktualizaceClick Update Manager,
apt-get
Správce balíčkůClick balíčky, dpkg
Podporované platformyx86, ARM
Typ jádraMonolitické (Linux)
Programovací jazykQML, HTML5
Výchozí uživatelské rozhraníUnity
LicenceGNU GPL a další
licence pro svobodný software
StavVývoj převzat nadací UBports
Oficiální webhttps://ubuntu-touch.io/

Ubuntu Touch (anglická výslovnost [ubuntu tač]; známý též jako Ubuntu Phone [ubuntu ˈfəun]) je mobilní platforma postavená na linuxové distribuci Ubuntu.

Ubuntu Phone[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Phone byl představen 2. ledna 2013, v 19:00 UTC. Oznámení předcházel třídenní odpočet na webu http://www.ubuntu.com, který dotekovou novinku naznačoval slovy „so close, you can almost touch it“, tedy „tak blízko, že se toho můžete téměř dotknout“. Z Ubuntu Phone vychází také Ubuntu Tablet [ubuntu ˈtæblit].

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Phone je platforma určená pro modernější mobilní telefony a vyžaduje alespoň 512 MiB RAM, respektive 1 GiB RAM pro svou plnohodnotnou variantu. Systém je kompatibilní s jádrem i ovladači systému Android a díky otevřenosti bude dostupný pro celou škálu zařízení ještě v době vývoje. Ukázkovým telefonem pro vývoj systému i pro vývojáře je Google Nexus.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Phone lze používat stejně jako běžný chytrý telefon. Umožňuje tedy telefonovat, psát a číst SMS, procházet web či poslouchat hudbu a hrát hry. Oproti běžným mobilním operačním systémům je navíc Ubuntu Phone vybaven schopností přeměnit se v osobní počítač, což je možné po zasunutí telefonu do dokovací stanice a připojení k monitoru, klávesnici a myši. Tato funkcionalita je možná díky společnému základu tohoto mobilního systému a jeho většího desktopového bratříčka. Mezi další výhody patří možnost správy telefonu pomocí nástrojů pro správu Ubuntu, integrace služeb Ubuntu One a Ubuntu One Music Store či nápadná podobnost prostředí s ostatními zařízeními Ubuntu, což usnadňuje orientaci stávajícím uživatelům.

Ubuntu Tablet[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Tablet byl představen 19. února 2013, v 19:00 UTC. Oznámení předcházel jednodenní odpočet na webu http://www.ubuntu.com, který dotekovou novinku naznačoval slovy „Tick, tock, tablet time!“, tedy „Tik, tak, čas tabletů“. Jedná se o systém stavějící na Ubuntu Phone, své o měsíc starší mobilní variantě.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Tablet je platforma určená pro modernější tablety a preferuje minimálně 2 GiB RAM, respektive 4 GiB RAM pro svou plnohodnotnou variantu. Systém je kompatibilní s jádrem i ovladači systému Android a díky otevřenosti bude dostupný pro celou škálu zařízení ještě v době vývoje. Ukázkovými zařízeními pro vývoj systému i pro vývojáře jsou Google Nexus 7 a 10.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Tablet lze používat stejně jako běžný tablet s tím rozdílem, že jej uživatel(ka) může přeměnit v osobní počítač: stačí zařízení připojit ke klávesnici a myši. Stejně jako v případě Ubuntu Phone je to umožněno společným základem tohoto mobilního systému a jeho desktopového sourozence. Navíc nese funkci Side Stage pro běh mobilních aplikací vedle těch tabletových. Na obrazovce se tedy mohou zobrazovat dvě aplikace zároveň, což umožňuje rychlejší multitasking.[2][3]

Hardwarové požadavky[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu Phone
Minimální Doporučené
Procesor ARM Cortex-A9 Čtyřjádrový ARM Cortex-A9 nebo Intel Atom
RAM 512 MiB až 1 GiB minimálně 1 GiB
Úložiště 4 až 8 GiB eMMC + SD minimálně 32 GiB eMMC + SD
Multi-touch AnoAno AnoAno
Přeměna na desktop NeNe AnoAno
Ubuntu Tablet
Minimální Doporučené
Procesor Dvoujádrový ARM Cortex-A15 Čtyřjádrový ARM Cortex-A15 nebo Intel Atom
RAM 2 GiB 4 GiB
Úložiště 8 GiB eMMC + SD 8 GiB eMMC + SD
Multi-touch AnoAno 4 prsty AnoAno 4 až 10 prstů
Velikost obrazovky 7 až 10 palců 10 až12 palců
Přeměna na desktop NeNe AnoAno

Ukončení vývoje a jeho pokračování[editovat | editovat zdroj]

6. 4. 2017 oznámil Mark Shuttleworth ukončení vývoje Ubuntu Phone a Ubuntu Touch. Vývoj poté převzala komunita v rámci projektu UBports. Koncem února 2018 byl oznámen port Ubuntu Touch (založený na verzích 15.04 i 16.04) pro telefon Moto G Gen 2 (2014).[4]

UBports[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu touch je v současné době vyvíjen komunitou UBports. Operační systém je možné do telefonu nainstalovat pomocí speciální aplikace pro Microsoft Windows, MacOS nebo Linux, kterou se je možné stáhnout odsud. Mezi podporované telefony patří například Nexus 5 nebo OnePlus One. Více podporovaných zařízení je zde.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Blog, Team. Ubuntu Touch OTA-12 Release [online]. The UBports Team [cit. 2020-05-13]. Blog. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-14. (anglicky) 
  2. OMG! Ubuntu!. Ubuntu Tablet Unveiled By Canonical [online]. Ohso Ltd., 2013-02-19 [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. celebrateubuntu. Ubuntu for tablets - Full video [online]. YouTube, LLC, 2013-02-19 [cit. 2018-02-27]. Video obsah. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Ubuntu Touch pro Moto G Gen 2. Root.cz [online]. Internet Info, s.r.o., 2018-02-2 [cit. 2018-02-]. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]