Most U Lutriána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z U Lutriána)
Most U Lutriána
Kamenný most U Lutriána
Kamenný most U Lutriána
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresHavlíčkův Brod
Městomezi Věžnicí a Šlapanovem
ŘekaŠlapanka
Souřadnice
Parametry
Materiállomový kámen
Mapa
Map
Další data
Kód památky27077/6-352 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Most U Lutriána, někdy nazývaný též Za Lutriánem, je tříobloukový středověký kamenný most přes říčku Šlapanku[1], pod soutokem se Zlatým potokem. Nachází se na katastrálním území obce Věžnice, mezi Šlapanovem a Věžnicí. Lutrián je jméno hájovny stojící nedaleko severozápadním směrem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Most byl postaven na jedné z odboček Haberské stezky mezi dnešním Havlíčkovým Brodem a Polnou a jeho stáří není přesně známo.[2][3] Srovnáván bývá s blízkým mostem v Ronově nad Sázavou, který byl prokazatelně postaven v 16. století, most u Lutriána je z konstrukčního hlediska zřetelně starší. Bývá proto řazen mezi nejstarší mosty v České republice.[2] Jediný střep, který byl při opravě v tělese mostu nalezen, byl archeologicky datován do 15.–16. století[4]. Na mostě původně bývala asfaltová silnice. Generální opravou prošel most v letech 2003–2004 (opravu na mostě připomíná kovová deska z roku 2003). Po opravě byl slavnostně požehnán a znovu otevřen 6. června 2004. Most je chráněný jako kulturní památka.

V roce 2012 se při povodni protrhl kamenný jez v jižním předpolí mostu, kameny z jezu od té doby most ohrožují. Z důvodu nevyjasněných majetkových vztahů okolo jezu se však oprava již řadu let odkládá[5].

Popis[editovat | editovat zdroj]

Most je zděný z nepravidelného lomového kamene a na jižní straně (proti proudu) je opatřen dvěma špičatými náběhy, které mají zabezpečovat ochranu mostu před silným proudem i například před ledovými krami při jarním tání. Vedle mostu se nachází kamenný splav. Vozovka mostu je z kamene, po stranách mostu směrem ke splavu jsou postaveny dvě zídky. Po opravě byl most opatřen bílým vápenným nátěrem. Vede k němu odbočka z hlavní silnice mezi Šlapanovem a Věžnicí, odbočka dále pokračuje k mlýnu U Lutriána a do Kamenné.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Turistická tabule u mostu, její fotografie je zde
  2. a b Web obce Věžnice, Kamenný most. www.obecveznice.cz [online]. [cit. 2009-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-09-25. 
  3. JOSEF, Dušan. Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2002. 553 s. Dostupné online. ISBN 80-7277-095-0.  Archivováno 20. 5. 2015 na Wayback Machine.
  4. SBORNÍK REFERÁTŮ ZE SEMINÁŘE. Vesnické technické památky. Vysoké mýto: Regionální muzeum ve Vysokém mýtě, 2009. ISBN 978-80-904401-0-4. 
  5. Protržený splav ohrožuje historický most. Opravit ho nikdo nemůže. iDNES.cz [online]. 2015-03-27 [cit. 2017-03-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]