Tuxské Alpy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tuxské Alpy
Tuxer Alpen
Tuxské Alpy, lyžování na svazích vrcholu Rastkogel
Tuxské Alpy

Nejvyšší bod2 886 m n. m. (Lizumer Reckner)

Nadřazená jednotkaCentrální krystalické Alpy, Východní Alpy
Sousední
jednotky
Stubaiské Alpy, Zillertalské Alpy, Kitzbühelské Alpy, Karwendel, Rofan

SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
Map
Horninyvápenec, břidlice
PovodíInn
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vrchol Patscherkofel nad Innsbruckem

Tuxské Alpy jsou pohoří ležící ve spolkové zemi Tyrolsko v Rakousku. Dřívější název Tuxer Voralpen (Tuxské Předalpy) se již od roku 1984 nepoužívá. Jedná se o nevelký horský celek, který je zastiňován především sousedními vyššími a známějšími Zillertalskými Alpami. Přes svou blízkost mají Tuxské Alpy odlišnou geologickou stavbu. Více než v hlavním hřebeni se zde setkáme s vápencem. Nejvyšším vrcholem je skalnatý Lizumer Reckner (2 886 m) ležící zhruba uprostřed masivu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Tuxské Alpy zaujímají plochu pouhých 800 km² a jsou na severu a západě území vymezeny údolím Wipptal s tokem Innu na svém dně. Východní hranici tvoří dolina Ziller Tal a na jihu je pohoří odděleno od samotných Zillertalských Alp sedlem Tuxer Joch (2 338 m) a údolími Tuxer Tal a Schmitntal.

Významné vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Tuxské Alpy jsou známy především milovníkům zimních sportů. Na severu území nalezneme známé lyžařské středisko Axamer Lizum (2 340 m), využívané též jako olympijská vesnice při olympiádě v Innsbrucku v roce 1964. Jih je zastoupen zimním letoviskem Finkenberg (839 m) s desítkami lanovek vedoucích z vrcholu Penken (2 095 m). Ještě jižněji, na samé hranici se Zillertalskými Alpami se nachází středisko Hintertux (1 238 m), s možností lyžování na ledovci Tuxer Gletscher (Zillertalské Alpy). Tuxské Alpy jsou ideálním terénem pro provozování trekingu a méně náročné vysokohorské turistiky. Především oblast vrcholu Rastkogel (2 762 m) s několika plesy a alpskými loukami v okolí. Skupina nejvyššího, skalnatého vrcholu Lizumer Reckner již snese vyšší nároky. Setkáme se zde i s uměle zajištěnou cestou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]