Turistická značená trasa 4290

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 4290
Trasa 4290 prochází po hrázi rybníka Buňkov
Trasa 4290 prochází po hrázi rybníka Buňkov
Základní informace
Typturistická stezka
Délka17,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaVýchodolabská tabule
ČeskoČesko Česko, Okres Pardubice
StartPřelouč (žst)
CílV Rozkoši (rozc.)
Výškový rozdíl16 m
Nejvyšší bodrybník Rozhrna 226 m
Nejnižší bodLohenice 210 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

zelená turistická značka Turistická značená trasa 4290 je 17,5 kilometrů dlouhá zeleně značená turistická trasa Klubu českých turistů spojující Přelouč a Lázně Bohdaneč[1]. Převažujícím směrem je směr severovýchodní. Nosným tématem trasy je především zdejší rybniční soustava.

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Počátek trasy se nachází u přeloučského nádraží, kde plynule navazuje na rovněž zeleně značenou trasu 4289 přicházející sem od Pardubic. Z počátku vede ve velmi krátkém souběhu s červeně značenou trasou 0434, která má počátek na stejném místě a vede přes centrum Přelouče do Kladrub nad Labem. Po rozchodu s ní trasa 4290 podchází západně od nádraží železniční trať Kolín - Česká Třebová a společně se silnicí II/333 Přelouč – Hradec Králové překonává Labe. Poté vede východním směrem po silnici Přelouč – Mělice do vsi Lohenice. Zde se stáčí k severu a vede po polních cestách k rybníku Buňkov, který po západní hrázi obchází. Mezi obcí Břehy a její místní částí Výrov opět přechází silnici II/333 a s ní souběžný Opatovický kanál. Za ním se nachází rozcestí se žlutě značenou okružní trasou 7259. Trasa 4290 se stáčí k východu a vede po pěšinách lesem. Kříží odbočku Opatovického kanálu Sopřečský kanál a dvojici silnic. Poté se stáčí k severu a z lesa vychází u obce Přelovice. Poté sleduje východním směrem vedenou silnici Přelovice – Lázně Bohdaneč, přičemž se severně kolem rybníků Rozhrna a Skříň vyhýbá na ní ležící obci Neratov. V okolí Lázní Bohdaneč trasa křižuje nebo vede v souběhu s trojicí naučných stezek:

Trasa 4290 pokračuje za Lázněmi Bohdaneč východním směrem na okraj průmyslového areálu Synthesia, kde končí na rozcestí s modře značenou trasou 1902. Tato je výchozí na náměstí v Lázních Bohdaneč a na zmíněné rozcestí vede variantní jižněji položenou trasou. Umožňuje pokračování směr nádraží Stéblová a dále na Kunětickou horu.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]