Turistická značená trasa 0611

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 0611
Trasy 0611 a 9607 sestupují od Hranické propasti
Trasy 0611 a 9607 sestupují od Hranické propasti
Základní informace
Typturistická stezka
Délka21,2 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značeníčervená turistická značka červená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaPodbeskydská pahorkatina, Moravská brána
ČeskoČesko Česko, Okres Přerov
StartHranice (nám.) 258 m
CílLipník nad Bečvou (ŽST, BUS) 250 m
Výškový rozdíl242 m
Nejvyšší bodMaleník 470 m
Nejnižší bodBečva v Lipníku 228 m
Vyhlídkové bodyviz turistické zajímavosti na trase
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

červená turistická značka Turistická značená trasa 0611 je 21,2 km dlouhá[1] červeně značená trasa Klubu českých turistů v okrese Přerov spojující Hranice s Lipníkem nad Bečvou. Trasa vede Bečevskou bránou a Podbeskydskou pahorkatinou převážně západním směrem.[2]

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Hranice - Teplice nad Bečvou[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek na náměstí v Hranicích na rozcestí se zde výchozími trasami modře značenou 2219 rovněž do Lipníka nad Bečvou a zeleně značenou 4825 do Hrabůvky. Průchozí je zde žlutě značená trasa 7831 z místního nádraží do Mariánského údolí. Trasa vede nejprve jihovýchodním směrem ulicemi Svatoplukovou a Teplickou, poté se stáčí k severovýchodu a ulicí Partizánskou podchází železniční trať Hranice na Moravě – Púchov. Zde již vede v souběhu s červeně značenou okružní trasou 9607. U místního autokempu se opět stáčí k jihovýchodu a lesní pěšinou stoupá k vyhlídce U svatého Jana a dále k pozůstatkům hradu Svrčov. K oběma místům jsou zřízeny červeně značené odbočky. Za Svrčovem vstupuje trasa 0611 do krátkého souběhu opět s trasou 4825 a poté vede pěšinou po okraji lesa k Hranické propasti. Od ní klesá k jihozápadu k železniční zastávce v Teplicích nad Bečvou, kde opět vstupuje do souběhu s trasou 4825. Podchází silnici I/35, opět železniční trať a přechází řeku Bečvu. Před mostem končí souběh s trasou 9607, za ním u Zbrašovských jeskyní s trasou 4825.

Teplice nad Bečvou - Helfštýn[editovat | editovat zdroj]

Trasa stoupá západním směrem teplickým lázeňským areálem a poté samotnou obcí. V místní části Zbrašov vede v krátkém souběhu opět se žlutě značenou trasou 7831. Za ní opouští silnici a lesní pěšinou stoupá k vrcholu Polomné. Západně od něj vstupuje na asfaltovou komunikaci a tou pokračuje jihozápadním směrem přes vrchol Křivý, kde se opět křižuje se zeleně značenou trasou 4825, dále na Maleník, kde se nachází rozcestí se zde výchozí žlutě značenou trasou 7830 do Jezernice a poté k turistické chatě U Huberta. Zde se nachází rozcestí s výchozími modře značenou trasou 2281 do Chropyně a žlutě značenou trasou 7879 do Týna nad Bečvou. Trasa mění svůj směr na severozápadní, stále po asfaltové komunikaci stoupá do sedla pod Krásnicí a odtud klesá po zpevněné lesní cestě pod hrad Helfštýn. K jeho bráně stoupá opět po asfaltové komunikaci krátce i v souběhu opět s modře značenou trasou 2219.

Helfštýn - Lipník nad Bečvou[editovat | editovat zdroj]

Od hradu Helfštýn klesá trasa lesní pěšinou nejprve k jihozápadu a poté k severozápadu do Týna nad Bečvou. V jeho centru se nachází rozcestí se zde končící žlutě značenou trasou 7879 a červeně značenou odbočkou vedoucí k místnímu kostelu. Trasa 0611 opouští Týn nad Bečvou severozápadním směrem po cyklostezce nejprve poli a poté lužním lesem u Škrabalky. U mostu přes Bečvu na rozcestí se zde končící modrou trasou 2219 vstupuje do zástavby Lipníka nad Bečvou. Smetanovou ulicí je vedena do centra, kde vstupuje do souběhu s modře značenou trasou 2231 z Hranic. Společně vedou k místnímu nádraží, kde obě končí. Výchozí je zde žlutě značená trasa 7829 do Staměřic.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • Trasa dříve nevedla kolem vrcholu Polomné, ale jižněji po silnici Teplice nad Bečvou - Valšovice
  • Trasa dříve nekončila v Lipníku nad Bečvou, ale pokračovala podél železniční trati na západ a poté přes pole do Tupce a Veselíčka, dále v trase dnešní žluté trasy 7829 do Staměřic a následně červené 0628 k prameni Odry.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]