Turecká mírová rada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Turecká mírová rada (turecky: Yurtta Sulh Konseyi) byl výkonný orgán vytvořený 15. července 2016 skupinou armádních úředníků v rámci tureckých ozbrojených sil. Ve stejný den zinscenoval převrat a byl pučisty prohlášen za řídící radu Turecka a do jeho čela se údajně postavil plukovník Muharrem Köse. Pokus o převrat neúspěšně skončil den poté, 16. července 2016.[1]

Převzetí moci[editovat | editovat zdroj]

Rada převzala moc na dobu několika hodin, když vojáci vedení pučisty obsadili sídlo turecké státní televize TRT. Tam prohlásili v živém přenosu, že tento orgán nahrazuje dosavadní tureckou státní moc (ovládanou převážně stranou AKP). Během této doby vzbouření vojáci začali obsazovat klíčové body na některých místech v Turecku.

Cíle rady[editovat | editovat zdroj]

Po formálním převzetí moci pučisté uvedli své cíle, mezi které patřilo obnovení ústavního pořádku, lidských práv a svobod, právního státu a všeobecné bezpečnosti, která byla podle pučistů zničena.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Mírová rada nakonec nebyla schopna převzít moc poté, co byly pro-převratové síly poraženy a dosavadní vláda AKP si udržela kontrolu.[2] Později došlo k masovému zatýkání, které se týkalo více než dvou tisíc vojáků včetně vysokých důstojníků a generálů. Objevily se spekulace, že pokus o převrat řídil bývalý velitel tureckého letectva Akın Öztürk.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SERVICES, Compiled from Wire. Coup plotter who abducted army chief says he was 'misunderstood'. Daily Sabah [online]. 2017-08-12 [cit. 2021-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Turkish President Erdogan appears in Istanbul to denounce army coup attempt. BBC News. 2016-07-16. Dostupné online [cit. 2021-12-04]. (anglicky)