Tunel Ovčiarsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tunel Ovčiarsko
Západní portál tunelu Ovčiarsko
Západní portál tunelu Ovčiarsko
Základní údaje
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
SilniceD1
Zeměpisné souřadnice
ProvozovatelNárodní dálniční společnost
Provozní délka2367 m
Počet dopr. tubusů2
Výstavba
Zahájení stavbyúnor 2014
Otevření2019
1. tubus
Průraz 1. tubusu29. 4. 2016
Dokončení 1. tubusu
Otevření 1. tubusu
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tunel Ovčiarsko je dálniční dvoutubusový tunel na Slovensku, dlouhý 2367 m.[1] Výstavba tunelu začala ještě v roce 1996 ražením průzkumné štoly. Průzkumná štola tunelu byla proražena v dubnu 1998. Následně byla další výstavba tunelu odložena. Smlouva na výstavbu byla podepsána 9. prosince 2013, samotná výstavba se oficiálně začala 20. února 2014. Oficiální ražení tunelu odstartovalo slavnostní osazení sošky sv. Barbory dne 12. září 2014 u západního portálu. Tunel byl slavnostně proražen 29. dubna 2016 a v plném profilu má být předán do užívání do konce roku 2019.[2]

Realizátorem bylo sdružení Ovčiarsko ve složení Doprastav, Strabag, Váhostav-SK a Metrostav, stavební a raženou část tunelu, tj. primárně ostění i sekundární ostění, realizovala v subdodávce společnost URANPRES s.r.o. ve spolupráci se společností Skanska-CZ a.s. Komplexní stavební management zajistila společnost EKOFIN S.p.A., projektovým manažerem byl Ing. Peter Janega.

Tunel Ovčiarsko a část jižního obchvatu pod Žilinou, se nachází na dálnici D1 v úseku Hričovské PodhradieLietavská Lúčka v okrese Žilina.

Otevření tunelu a části obchvatu - Nový termín zprůjezdnění v prosinci 2019 nebyl dodržen, protože dálniční úsek, jehož je tento tunel součástí, nebylo možné napojit na stávající silniční síť pro chybějící přivaděč a výjezd Lietavská Lúčka směr na centrum Žiliny. Zprůjezd tunelu tak bylo možné otevřít až po dokončení přivaděče a výjezdu Lietavská Lúčka. Tunel byl v plném profilu po čtvrtstoletí od prvotního ražení, slavnostně předán do definitivního užívání motoristické veřejnosti 29. ledna 2021.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tunel Ovčiarsko na slovenské Wikipedii.

  1. plánované - Tunel Ovčiarsko [online]. Slovenská tunelárska asociácia. Dostupné online. 
  2. Tunel Žilina kompletne prerazili, 9. 2. 2017

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]