Tunel Ekeberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tunel Ekeberg
Základní údaje
StátNorskoNorsko Norsko
Silniceevropská silnice E6
Zeměpisné souřadnice
Provozní délka1 583 m
Výstavba
Otevření1995
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tunel Ekeberg se nachází na evropské silnici E6 a vede pod Ekebergåsen (severozápadní část hřebene Ekeberg) v Oslo, byl otevřen v roce 1995.

Je to druhá nejvýchodnější část tunelového komplexu Opera a spojuje tunely Bjørvika na evropské silnici E18 na západě s tunelem Svartdal na východě. Má také výjezd na sever přes Lodalsbruene a tunel Vålereng na E6, tento úsek byl dříve státní silnice 190, ale od roku 2010 je součástí E6. Tunel je velmi důležitý pro plynulost dopravy v Oslu a odlehčuje zejména části Gamlebyen (Staré Město) průjezdné silniční dopravě. Tunelové zařízení se skládá ze 100 m dlouhého betonového tunelu se dvěma sjezdy, přičemž zbývající dva tubusy jsou ražené ve skále, každý se dvěma průběžnými jízdními pruhy.[1] Délka tunelu je 1580 m. V období 2017–2018 byl tunel modernizován firmou Skanska. Byla provedena sanace vozovky, modernizace technického vybavení a technických objektů a také byla rozšířena sedimentační nádrž.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ekebergtunnelen na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. Ekebergtunnelen. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (norsky (bokmål)) 
  2. E18 Ekeberg- og Svartdalstunnelen, tunnelrehabilitering. www.skanska.no [online]. [cit. 2022-03-11]. Dostupné online. (norsky (bokmål))