Trubečtí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trubečtí / Трубецкие
Rodový erb
Země Litevské velkoknížectví, Ruské impérium
Mateřská dynastieGediminovci
Titulyknížata
Rok založení1874
Konec vlády1893
Současná hlavarod vymřel
Větve rodurod vymřel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trubečtí (rusky Трубецки́е) je rod litevských a ruských knížat z původní dynastie Gediminovců. Rod Trubeckých odvozuje svůj název od Trubeckého knížectví. Do současnosti se zachovala pouze linie společného předka, generálporučíka Jurije Jurjeviče Trubeckého (1668—1739).

Původ[editovat | editovat zdroj]

Trubečtí svůj původ odvozují od vnuka litevského knížete Gediminase, Dmitrije Olgerdoviče, knížete brjanského, starodubského a trubeckého, účastníka bitvy na Kulikovském poli, jenž zahynul v bitvě na Vorskle (1399) spolu se svým synem Ivanem. Po jeho smrti knížectví spravoval jeho syn Michail Dmitrijevič.

Údělná knížata — potomci Michaila Dmitrijeviče[editovat | editovat zdroj]

Po smrti Michaila Dmitrijeviče bylo knížectví rozděleno mezi jeho syny:

Jurij Michajlovič se v roce 1445 uchýlil do Moskvy a jeho část knížectví připadla Ivanu Vasiljeviči Čartoryskému. Jeho syn Ivan Jurjevič Trubeckoj v roce 1499 zvítězil v procesu proti Čartoryskému a polovina otcova knížectví mu byla navrácena. V roce 1500 se znovu uchýlil do Moskvy, avšak po obsazení Severní země[kde?] moskevskou armádou v roce 1503 se znovu stal knížetem na svém panství, které spravoval do své smrti v roce 1520. Po něm v knížectví vládl jeho příbuzný, Simeon-Bogdan Alexandrovič Trubeckoj do své smrti v roce 1543. Po smrti jeho syna Michaila Semjonоviče v roce 1565 tato linie zcela vyhasla.

Semjon Michajlovič měl syna Ivana Semjonоviče Trubeckého (zemřel před rokem 1499). Ten měl syny, kteří rovněž přešli na moskevskou stranu a uhájili svůj knížecí titul:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]