Tropico (Lana Del Rey)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tropico
InterpretLana Del Rey
Druh albaEP
Vydáno6. prosince 2013
Žánryalternativní pop, barokní pop, indie pop
VydavatelstvíPolydor Records, Interscope Records
Lana Del Rey chronologicky
Paradise
(2012)
Tropico
(2013)
Ultraviolence
(2014)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tropico je čtvrté EP americké zpěvačky Lany Del Rey. Album vyšlo 6. prosince 2012 u vydavatelství Polydor Records a Interscope Records. Bylo k dostání pouze v digitální podobě a zahrnovalo písně "Body Electric", "Gods & Monsters" a "Bel Air" z jejího předešlého EP Paradise a 27 minutový film Tropico. Byl režírován Anthonym Mandlerem. Lana si zde zahrála roli Evy a Shaun Ross Adama. Celý film je natočen na biblické motivy.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutorProducent(i) Délka
1. Body Electric  Lana Del Rey, Rick NowelsNowels, Dan Heath 3:53
2. Gods & Monsters  Lana Del Rey, Tim LarcombeLarcombe, Emile Haynie 3:57
3. Bel Air  Lana Del Rey, HeathHeath 3:57
4. Tropico  Lana Del ReyAnthony Mandler (Režie) 27:00

Film[editovat | editovat zdroj]

První část - Body Electric: Film začíná se záběry na Adama (Shaun Ross) a Evu (Lana Del Rey) v Zahradě Eden. Je zde ještě Bůh (zobrazen Johnem Waynem), Ježíš, Marilyn Monroe a Elvis Presley. Do děje hraje píseň "Body Electric". Eva se nechá zlákat hadem, kousne do jablka a upadne do spánku. Adam si kousne poté do jablka také. Jsou Bohem vyhnáni z ráje do světa smrtelnosti, hříchu a bolesti.

Druhá část - Gods & Monsters: Druhá část začíná tím, že Lana recituje "I Sing the Body Electric" od Walta Whitmana. Děj se odehrává v Los Angeles, kde Lana pracuje jako striptérka v klubu a Shaun je člen gangu, který přes den pracuje v obchodě. Hraje píseň "Gods & Monsters". Po skončení písně Lana recituje "Howl" od Allena Ginsberga, zatím co skupina postarších bohatých pánů objedná svému příteli k narozeninám striptérky. Po chvíli vtrhne do místnost gang se Shaunem a ukradnout pánům peníze.

Třetí část - Bel Air: Na začátku třetí a poslední části filmu se objevuje Bůh, který recituje "Why I Love America" od Johna Mitchuma. Lana a Shaun se rozhodli vykoupit se ze svých hříchů, proto odjíždí daleko do pole. Mezitím hraje "Bel Air". Lana a Shaun vzlétnou do nebes, aby se zde setkali se svým Pánem.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Produkce a vydání[editovat | editovat zdroj]

Film se natáčel na konci června 2013, režíroval ho Anthony Mandler, který s Lanou dříve spolupracoval na tvorbě videoklipů National Anthem a Ride. Lana před vydáním propagovala film sdílením plakátů z filmu. Lana v srpnu zveřejnila, že film bude mít premiéru ve vybraných kinech a bude to jakési "rozloučení". Začalo se hodně spekulovat, že Lana končí kariéru zpěvačky. 22. listopadu 2013 byla zveřejněna oficiální ukázka k filmu. 5. prosince 2013 proběhla premiéra v Hollywoodu a poté byl film nahrán na její VEVO účet. Na této premiéře řekla, že film je rozloučení s Born to Die érou, a že další rok vydá album, které se bude jmenovat Ultraviolence.

Ohlasy kritiků[editovat | editovat zdroj]

Po vydání se dostalo filmu docela pozitivních recenzí. Examiner dal filmu plných 5 hvězdiček s komentářem, že film je dech beroucí umělecké dílo. Naopak Daily Beast napsalo o filmu, že postrádá kreativitu. Magazín Fader řekl: "Vypadá to, že provokuje konverzaci o jiné formě síly, o síle pěsti a zbraně.