Trona Pinnacles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Trona Pinnacles
Trona Pinnacles
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Základní informace
Vyhlášení1968
Rozloha15,4 km²
SprávaBureau of Land Management
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Stát USAKalifornie
UmístěníTrona
Souřadnice
Trona Pinnacles
Trona Pinnacles
Další informace
Webwww.blm.gov/ca/st/en/fo/ridgecrest/trona.html
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trona Pinnacles, česky doslovně vrcholy trony, jsou neobvyklé geologické útvary v Pouštním národním chráněném území Kalifornie (California Desert National Conservation Area). Nezvykle tvarovaná krajina sestává z více než pěti set jehlanovitých pěnovců tvořených porózní skálou. Některé z nich ční až do výšky 43 metrů a vystupují ze dna vyschlého solného jezera Searles Lake. Věžovité útvary (pinnacles) charakterizuje rozmanitost tvarů a velikostí, od malých a rozložitých vrcholků až po vysoké a štíhlé. Základní stavební složkou je uhličitan vápenatý (pěnovec – odrůda travertinu). Pozvolna se drolící sedí izolovaně obklopeny mnoha čtverečními kilometry rovinatého reliéfu vysušených bažin. Údolí po obou stranách lemují ostré vrcholy horského masivu.

Během pleistocénu se masivní odtok z pohoří Sierra Nevada rozléval do řetezu vnitrozemských moří. Propojený systém se táhl od jezera Mono až k Údolí smrti a zahrnoval také Searles Lake. Pod jezerem docházelo k reakci podzemních vod bohatých na vápník se zásaditou jezerní vodou za vzniku formací pěnovců. Ty vznikaly postupně pod hladinou před 100–10 tisíci lety. Podle doby stáří a výšky se rozdělují do tří skupin.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Trona Pinnacles leží ve výšce 550 m n. m., přibližně 16,1 km jižně od kalifornského města Tronaokresu San Bernardino. Přístupovou cestou je 8 km dlouhá nezpevněná silnice (RM143), která odbočuje z dálnice State Highway 178.

Geologický útvar se rozkládá na ploše 15,4 km² pozemku spravovaného federálním úřadem pro hospodaření s půdou (Bureau of Land Management, BLM). Patří do skupiny, které BLM klasifikuje jako „oblasti kritického environmentálního zájmu“ (Area of Critical Environmental Concern, ACEC), založených k ochraně a uchování jedinečných zdrojů.

Filmová lokace[editovat | editovat zdroj]

Lokalita se stala exteriérem celovečerních a televizních filmů, stejně jako seriálů, mezi něž se zařadily sci-fi Battlestar Galactica, Star Trek V: Nejzazší hranice, Disneyho Dinosaurus, The Gate II, seriál ze šedesátých let, taktéž se na místě natáčel videoklip Stupid Love zpěvačky Lady Gaga, Lost in Space nebo Planeta opic.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trona Pinnacles na anglické Wikipedii.

  1. David Kelly, Stark Beauty, Solitude, Squalor and Sulfur -- Trona Has It All, The Los Angeles Times, 4. října 2006, přístup: 28. prosince 2006.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]