Trojský citron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Trojský citrón)
Trojský citron
127. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevLemon of Troy
Číslořada 6
díl 24
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra14. května 1995
Česká TVČeská televize
Česká premiéra13. května 1997
Tvorba
ScénářBrent Forrester
RežieJim Reardon
Prod. kód2F22
Obsah
Tabule„Už nikdy nebudu na veřejnosti krkat.“
Gaučový gagSimpsonovi tancují před svou pohovkou v černobílé scéně.
Délka22 minut
Posloupnost dílů
← Předchozí
Springfieldská spojka
Následující →
Kdo postřelil pana Burnse? 1/2
Seznam dílů 6. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trojský citron[1] (v anglickém originále Lemon of Troy) je 24. díl 6. řady (celkem 127.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Brent Forrester a díl režíroval Jim Reardon. V USA měl premiéru dne 14. května 1995 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 13. května 1997 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Marge poučuje Barta o důležitosti městské hrdosti poté, co napíše své jméno do mokrého cementu. Bart si brzy uvědomí radosti života ve Springfieldu a rozčílí ho protispringfieldské posměšky přicházející ze sousedního Shelbyvillu. Dědeček mu vysvětlí, že tato rivalita má původ v založení obou měst: Jebediáš Springfield chtěl mít město, které podporuje cudnost a zdrženlivost, ale Shelbyville Manhattan, zakladatel Shelbyvillu, byl zastáncem bratraneckých sňatků.

Následujícího dne je springfieldský citroník ukraden bandou chlapců ze Shelbyvillu. Bart vede Milhouse, Nelsona, Martina, Todda a Databáze do Shelbyvillu, aby strom našli a vrátili ho do Springfieldu. Bartova četa najde strom na odstavném parkovišti, kde žije vůdce gangu, který strom ukradl. Pomocí karavanu Neda Flanderse dovede Homer otce chlapců k jejich synům do Shelbyvillu. Otcové a synové požadují vrácení stromu, ale majitel odstavného parkoviště se jim vysmívá a odmítá jim ho vydat.

Bart použije strategii trojského koně a zaparkuje obytný vůz před nemocnicí, kde je zabaven na parkovišti. Když padne noc, muži a chlapci ze Springfieldu vystoupí z karavanu a přivážou citroník na jeho vrchol. Majitel pozemku je chytí, ale podaří se jim utéct a strom vrátit do Springfieldu.

Následně starší města Springfield a Shelbyville poskytnou vlastní konec příběhu. Ve Springfieldu děda oslavuje triumfální návrat stromu „hrdiny Springfieldu“; Bart a Milhouse to oslavují sklenicí limonády z několika kapek citronové šťávy (a velkého množství cukru). V Shelbyvillu si starý muž vymyslí historku o tom, že ve stromu straší, aby zakryl rozpaky z prohry se soupeři ze Springfieldu. Shelbyvillské děti pijí místo toho k velkému znechucení řepnou šťávu.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Díl napsal Brent Forrester a režíroval jej Jim Reardon.[2] Již v počáteční fázi výroby se scenáristé rozhodli, že vůdce dětí ze Shelbyvillu, Shelby, a jeho otec by měli být vytvořeni podle vzoru Barta a Homera.[3] Hlas Shelbymu propůjčila Tress MacNeilleová a Shelbyho otce namluvil Hank Azaria, jenž vycházel z Waltera Matthaua, stejně jako Dan Castellaneta původně vycházel z Matthaua při ztvárnění Homera.[4]

Scenáristé chtěli, aby springfieldské děti našly oblast Springfieldu, která není zdecimovaná, a animátoři navrhli verzi Springfieldu, která byla velmi idylická.[4] Nakreslili několik scén, ve kterých děti běhají po neznečištěných potocích a lesích.[4] Příroda Shelbyvillu působí ve srovnání se Springfieldem temnějším dojmem.[3]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

V epizodě Milhouse recituje lehce parafrázovaný verš z Princeovy písně „When Doves Cry“ z roku 1984.[5] Ve scéně odkazující na povídku The Lady, or the Tiger? Bart identifikuje číslo sedm římskými číslicemi s odkazem na neexistující pokračování filmové série Rocky, Rocky VII: Adrianova pomsta.[4] Scéna s Bartem a jeho týmem, kteří sedí na kopci nad nepřátelským táborem a dívají se dolů na ukořistěný strom, kolem něhož krouží děti na kolech, se podobá scéně z filmu Šílený Max 2 – Bojovník silnic.[3]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Po odvysílání získal díl mnoho pozitivních recenzí od fanoušků i televizních kritiků. Matt Groening, tvůrce Simpsonových, označil epizodu za „klasiku“ a řekl, že patří k jeho nejoblíbenějším dílům seriálu.[2] Warren Martyn a Adrian Wood, autoři knihy I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide, uvedli, že v této epizodě je „několik pěkných nápadů – Bart a jeho kamarádi mají v Shelbyvillu skoro dvojníky, ale je to podivně přízemní výlet a zdá se, že je v této fázi řady schovaný – rozumně.“.[5] Ryan Keefer z DVD Verdict v recenzi šesté řady uvedl, že epizoda patří „snadno k nejlepším dílům řady“ a že je „od svého prvního vysílání stále příjemnější“. Dodal, že díl je „plný všeho, co dělá seriál úspěšným“, a udělil mu hodnocení A.[6] Server Entertainment.ie ji zařadil mezi 10 nejlepších simpsonovských epizod všech dob[7] a server Nashville Scene díl označil za „dokonalou epizodu“.[8]

Sledovanost[editovat | editovat zdroj]

V původním vysílání skončil díl v týdnu od 11. do 17. května 1995 na 55. místě ve sledovanosti s ratingem 8,1 podle agentury Nielsen a byl šestým nejsledovanějším pořadem stanice Fox v tomto týdnu.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lemon of Troy na anglické Wikipedii.

  1. TV program na 17. listopadu 2019. iPrima [online]. [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. 
  2. a b Groening, Matt (2005). The Simpsons season 6 DVD commentary for the episode "Lemon of Troy" (DVD). 20th Century Fox.
  3. a b c Reardon, Jim (2005). The Simpsons season 6 DVD commentary for the episode "Lemon of Troy" (DVD). 20th Century Fox.
  4. a b c d Mirkin, David (2005). The Simpsons season 6 DVD commentary for the episode "Lemon of Troy" (DVD). 20th Century Fox.
  5. a b BBC - Cult - The Simpsons: Season Six Episode Guide - Lemon of Troy. web.archive.org [online]. 2003-04-27 [cit. 2022-04-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2003-04-27. 
  6. DVD Verdict Review - The Simpsons: The Complete Sixth Season. web.archive.org [online]. 2008-12-25 [cit. 2022-04-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-12-25. 
  7. MOLUMBY, Deirdre. The 10 greatest 'The Simpsons' episodes of all time. Entertainment.ie [online]. 2019-12-17 [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. SPURGEON, Ashley. And Another Thing: The Simpsons' Perfect Episode. Nashville Scene [online]. [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. "NBC Continues As Top Network". Associated Press. 18. května 1995. S. 4E.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]