Trnovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trnovka
Nejvyšší bod441 m n. m. (Trnůvka)
Rozloha23,68 km²

Nadřazená jednotkaLipovská vrchovina
Sousední
jednotky
Zlobice, Kuřimská kotlina, Jinačovický prolom, Bystrcká kotlina, Žebětínský prolom, Omická vrchovina, Hvozdecká pahorkatina, Veverskobítýšská kotlina, Chudčická pahorkatina, Tišnovská kotlina

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninyžula, granodiorit, diorit
PovodíSvratka
Souřadnice
Identifikátory
Kód geomorf. jednotkyIID-2B-1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trnovka je geomorfologický okrsek na jižní Moravě, severozápadně od města Brna. Je součástí podcelku Lipovské vrchoviny, která je částí Bobravské vrchoviny.

Jedná se o členitou vrchovinu, která vytváří hrásť mezi Veverskobítýšskou kotlinou a Jinačovickým prolomem. Tvořena je žulami, granodiority a diority brněnského masivu, v malé míře se zde vyskytují neogenní sedimenty a okrajově také devonské vápence. Nejvyšším bodem je vrchol Trnůvky (441 m n. m.).[1] Z jihu je vrchovina vymezena údolím řeky Svratky, respektive plochou Brněnské přehrady.

Území Trnovky je z převážné části zalesněné a tvoří rekreační zázemí města Brna. Nachází se zde několik maloplošných chráněných území a velká část vrchoviny spadá do přírodního parku Podkomorské lesy.[1] V jižní části, v okolí Brněnské přehrady a Rozdrojovic, se nachází rekreační chatové osady. Na území Trnovky byla zřízena obora Kuřim.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 3. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2014. ISBN 978-80-7509-113-0. OCLC 913564995 S. 522.