Tržnice Beauvau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tržnice Beauvau
Základní informace
ArchitektLouis-Ambroise Dubut
Výstavba1843
Poloha
Adresa12. obvod, FrancieFrancie Francie
Uliceplace d'Aligre
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086575
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tržnice Beauvau (francouzsky Marché Beauvau) je krytá tržnice z 19. století v Paříži. Nachází se na náměstí Place d'Aligre ve 12. obvodu. Stavba je chráněná jako historická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jean-François Chomel de Seriville koupil v roce 1776 od kláštera Saint-Antoine-des-Champs pozemky na parcelaci pro další rozvoj předměstí Saint-Antoine. Dne 17. února 1777 získal povolení ke stavbě tržnice. Budovu postavil v roce 1779 architekt Nicolas Samson-Lenoir (17261810). Tržnice nejprve získala jméno Saint-Antoine, později byla přejmenována na Beauvau, na počest Gabrielle-Charlotte de Beauvau-Craon, abatyše zdejšího opatství. Slavnostní otevření tržnice proběhlo 5. dubna 1781. V roce 1843 se tržnice stala majetkem města Paříže a v témže roce ji přestavěl Marc-Gabriel Jolivet, architekt města Paříže. Budova je od roku 1982 chráněná jako historická památka.

Interiér s kašnou

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Tržnice stojí ve východní části náměstí Place d'Aligre. Interiér tvoří dvě hlavní cesty protínající se uprostřed v pravém úhlu, kde se nachází kašna, a několik vedlejších uliček.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Tržnice je v majetku města Paříže. Je v provozu každý den kromě pondělí společně s trhem Aligre. Je určena k prodeji potravin jako maso, ryby, zelenina, ovoce, sýry apod.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]