Tours de Castillon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tours de Castillon
Poloha
AdresaParadou, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA13000120
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tours de Castillon je archeologické naleziště v departementu Bouches-du-Rhône v Provence ve Francii 2 km jižně od vesnice Paradou. Bylo osídleno v pravěku, ve středověku na jeho místě vznikla opevněná vesnice, z níž se dochovaly hradební věže a zbytky staveb.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Středověké věže

Místo bylo poprvé osídleno a opevněno ve 2. století před naším letopočtem jako oppidum. Byl to strategicky významný opěrný bod nad bažinatou krajinou nazývanou Baux. Archeologický výzkum, prováděný zde v letech 19861990, prokázal, ža opevnění oppida tvořil věnec dvojitých valů. Na konci 2. nebo na počátku 1. století před naším letopočtem bylo oppidum zničeno požárem.

Ve středověku zde vznikla vesnice, která byla majetkem benediktinského opatství Montmajour poblíž Arles, v průběhu 11. nebo 12. století se stala příslušenstvím blízkého hradu Les Baux-de-Provence. Největší rozkvět prožívala vesnice ve 13. a 14. století, kdy byla nově opevněna a kdy zde žilo nejvíce obyvatel. Z této doby se dochovaly tři hradební věže. V 15. století byla vesnice opuštěna. Její obyvatelé založili vesnici Paradau. Jihovýchodně od objektu bylo objeveno středověké pohřebiště s pěti kosterními pozůstatky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tours de Castillon na francouzské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Henri Tréziny, Mireille Vacca-Goutouli, « Le rempart en grand appareil des tours de Castillon (Le Paradou), in Milieu et sociétés dans la Vallée des Baux – Études présentées au colloque de Mouriès, dir. Ph. Leveau et J.-P. Saquet, Revue archéologique de Narbonnaise, suppl. 31, Montpellier, 2000

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]