Topologie sítí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přehled různých topologií počítačových sítí.

Topologie sítí se zabývá zapojením různých prvků do počítačových sítí a zachycením jejich skutečné (reálné) a logické (virtuální) podoby (datové linky, síťové uzly). [1][2] Jako taková je součástí teorie grafů a zasahuje tedy i do matematiky.

Topologii lze zvažovat jako určitý tvar či strukturu dané sítě. Tento tvar nemusí nutně korespondovat se skutečným fyzickým rozvržením prvků, zapojených v síti. Například počítače v malé domácí síti mohou být uspořádány v pomyslném kruhovém tvaru, ale nemusí to nutně znamenat, že jejich logické zapojení představuje příklad kruhové topologie.

Klasifikace síťových topologií[editovat | editovat zdroj]

Topologii (vzájemné uspořádání komponent) počítačových sítí můžeme chápat ze dvou hledisek: fyzická a logická.

Fyzická topologie popisuje reálnou konstrukci sítě, jednotlivé uzly a fyzicky zapojená zařízení a jejich umístění včetně instalovaných kabelů, přesného umístění uzlů a přípojek mezi nimi (např. UTP).

Logická topologie se vztahuje k tomu, jak jsou data v síti přenášena a kudy protékají z jednoho zařízení do druhého. Nemusí nutně kopírovat fyzické schéma sítě.

Signálová topologie BC, GC, MC, UC

Běžné topologie a jejich dělení[editovat | editovat zdroj]

  • Fyzická topologie[3]
  1. dvoubodové spoje
    1. kruh
    2. hvězda
    3. strom
  2. sdílené spoje
    1. sběrnice
    2. s centrálním vysílačem
  • logická topologie

Dvoubodové spoje[editovat | editovat zdroj]

Nejjednodušším typem topologie je permanentní spoj mezi dvěma koncovými body. Typickým základním modelem je například telefonní pevná linka.

  • Kruhová topologie (ring)

Označuje logické zapojení, při němž je každý uzel (počítač) spojen se dvěma dalšími tak, aby společně vytvořily kruh. Přenos dat je relativně jednoduchý, nevznikají kolize a náklady jsou nižší než např. u hvězdicové topologie. Data ovšem musí projít přes každý uzel mezi odesílatelem a příjemcem, což přenos prodlužuje. Výpadek jednoho uzlu ochromí celou síť. - Viz podrobný článek Kruhová topologie

  • Hvězdicová topologie (star)

Nejpoužívanější způsob propojování počítačů do počítačové sítě. Každý počítač je připojený pomocí kabelu k centrálnímu prvku - hubu nebo switchi. Mezi každými dvěma stanicemi existuje vždy jen jedna cesta. To znamená, že selhání jedné stanice neomezí provoz sítě, ovšem kolaps centrálního prvku znamená kolaps i pro celou síť. - Viz podrobný článek Hvězdicová topologie

  • Stromová topologie (tree)

Často využívaná v rozsáhlejších počítačových sítích. Vychází z hvězdicové topologie spojením aktivních síťových prvků, které jsou v centrech jednotlivých hvězd. V případě, že selže jeden síťový prvek, výpadek ovlivní pouze část sítě pod něj spadající. Ostatní části sítě ale mohou dále pracovat. - Viz podrobný článek Stromová topologie

Sdílené spoje

  • Sběrnicová topologie (bus)

Spojení zprostředkovává jediné přenosové médium (sběrnice), ke kterému jsou připojeny všechny uzly sítě. Má nízké pořizovací náklady, ale omezenou rychlost přenosu a také v ní může docházet ke kolizím. Je vhodná spíše pro malé a dočasné sítě. - Viz podrobný článek Sběrnicová topologie

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Network Topology na anglické Wikipedii.

  1. GROTH, David, Toby Skandier. 'Network+ Study Guide, Fourth Edition'. [s.l.]: Sybex, Inc., 2005. Dostupné online. ISBN 0-7821-4406-3. 
  2. ATIS COMMITTEE T1A1 PERFORMANCE AND SIGNAL PROCESSING. ANS T1.523-2001, Telecom Glossary 2000. [s.l.]: ATIS Committee T1A1, 2005. 
  3. SATRAPA, Pavel. Počítačové sítě [online]. Liberec: 2008-06-27 [cit. 2008-09-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-04-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]