Top Gun Anthem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Top Gun Anthem
Skladba od Harodla Faltermeyera a Stevna Stevense
Z albaTop Gun (soundtrack)
Z filmuTop Gun
Vydáno1986
Nahráno1985
ŽánrInstrumentální rock, Glam metal, Hard rock
Délka4:12
VydavatelstvíColumbia
ProducentHarold Faltermeyer
SkladatelHarold Faltermeyer

Top Gun Anthem je instrumentální rocková kompozice pro film Top Gun z roku 1986. Hudbu napsal Harold Faltermeyer. Steve Stevens hrál v nahrávce na kytaru. Píseň ve filmu Top Gun zazněla jako závěrečná píseň.

Vznik skladby[editovat | editovat zdroj]

Upravená verze této písně, bez elektrické kytary, zazněla v úvodní scéně, když byl F-14 Tomcat připraven vzlétnout z letadlové lodi. V okamžiku, kdy jsou motory F-14 na plném výkonu a letadlo bylo vypuštěno z katapultu, píseň plynule přechází do skladby „Danger Zone" od Kenny Logginse.[1]

Skladba Top Gun Anthem získala v roce 1987 cenu Grammy za nejlepší instrumentální popové dílo. Ve videoklipu, který režíroval Dominic Sena[2], hraje Harold Faltermeyer na klavír a Steve Stevens na elektrickou kytaru. Záběr je natáčen v leteckém hangáru s letadlem v pozadí. Tento videoklip byl součásti sběratelské speciální DVD edice k filmu Top Gun.

Píseň složil skladatel Harold Faltermeyer, který nahrával část alba Whiplash Smile pro Billy Idola. Faltermeyer požádal Stevense, dlouholetého kytaristu Billyho Idola, aby spolu s ním tuto skladbu nahrál. K nahrání své části skladby použil Stevens kytaru Hamer SS a 100wattový zesilovač Marshall. Také použil malý pedál pro kytary Boss, aby umocnil tóny kytary.

Píseň byla jak na originálním albu Top Gun (soundtrack), tak i na dalších edicích (1999, 2006).

Nahrání[editovat | editovat zdroj]

Další použití[editovat | editovat zdroj]

Top Gun Anthem bylo nahráno na varhanách jako úvodní píseň pro „Don't Need a Gun" během turné Whiplash Smile.Billy Idola.

Podobná melodie byla také součásti hry letového simulátoru F/A-18 Interceptor, na počítači Amiga 500, v roce 1988.

Rapper T.I. použil část kytarového riff pro svou píseň „Big Things Poppin'”.

V roce 2008, 3. července, společnost Activision nabídla k bezplatnému stažení „Top Gun Anthem", kterou Steve Ouimette navrhl pro platformu PlayStation 3 a pro Xbox 360 pak verzi Guitar Hero III: Legends of Rock.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Top Gun Anthem na anglické Wikipedii.

  1. Kenny Loggins. IMDb [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. 
  2. www.csfd.cz [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. 
  3. Linn Electronics LinnDrum | Vintage Synth Explorer. www.vintagesynth.com [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. 
  4. Ludwig Kietzmann (2008-07-01). "Guitar Hero III Getting Free Top Gun Anthem DLC Archivováno 28. 1. 2015 na Wayback Machine.". Joystiq Archivováno 13. 6. 2011 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]