Toni Iordache

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toni Iordache
Základní informace
Rodné jménoNiculae Mihai Iordache
Jinak zvanýToni Iordache
Narození17. prosince 1942
Bâldana
Úmrtí20. února 1988 (ve věku 45 let)
Povoláníhudebník, lăutar a nahrávající umělec
Nástrojecimbál
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Toni Iordache (17. prosince 1942 - únor 1988) byl romský cimbalista, famózní hráč na cimbál [1]. Přezdívali jej „kmotr cimbálu“, „cimbálový Paganini“ [2].

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v obci Bâldana nedaleko Bukurešti. Na cimbál se začal učit se svým otcem ve čtyřech letech. O několik let později se rodina přestěhovala do Bukurešti, do okolí Herăstrău, kde tehdy žilo mnoho slavných cimbalistů. Zde se učil u Mitică Ciuciueho, který byl tehdy známým cimbalistou.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve 12 letech vystupoval prostřednictvím soutěže v Národním rozhlasovém orchestru populární hudby. Později se stal členem souboru Ciocârlia, s kterým objel mnoho evropských, amerických i asijských zemí. Mezi zájezdy hrál na svatbách, často bez odpočinku po návratu ze zájezdu. Hrál mimo jiné s Romicou Puceanu, Gabim Luncă, Ionem Onoriuem, Ionică Minunem a známým hráčem na panovu flétnu Gheorghe Zamfirou.

Uvěznění[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 70. let byl zatčen pro držení cizí měny, což bylo v komunistickém Rumunsku přísně zakázáno. Navzdory své vysoké popularitě byl odsouzen na tři roky do vězení. Jeho uvěznění nebylo zveřejněno v tisku, věděli to pouze jeho přátelé. Ve vězení ztratil velmi na váze, ale po propuštění se rychle vzpamatoval a pokračoval v hudební činnosti.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Vážně onemocněl diabetem a ani amputace nohy mu nezachránila život. Zemřel v únoru 1988.

Styl[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli hrál velmi často „populární“ hudbu, která byla podporována komunistickým režimem, zůstal známý mezi svými příznivci především jako klasický cimbalista. Jeho sóla byla velmi složitá, ale také jasná a krásná a jeho improvizace byly plné fantazie. Dokázal hrát pomalé kousky s velkou citlivostí. Byl virtuózní hráč, byl schopen hrát dvě melodické řady současně při vysokém tempu. Věděl, jak využít plnou kapacitu cimbálu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.last.fm/music/toni+iordache
  2. Archivovaná kopie. www.cyrildupuy.com [online]. [cit. 2010-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-27.