Tommy Wonder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tommy Wonder
Rodné jménoJacobus Maria Bemelman
Narození29. listopadu 1953
Úmrtí26. června 2006
Příčina úmrtírakovina plic
Povoláníjevištní iluzionista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Tommy Wonder (29. listopadu, 195326. června, 2006), vlastním jménem Jacobus Maria Bemelman, byl nizozemským kouzelníkem zabývajícím se jak kontaktní, tak pódiovou magii. Hlavními místy jeho vystupování byly Las Vegas, Monte Carlo a televizní stanice Fox .

Na kouzelnictví se zaměřoval již od mládí - tři roky studoval herectví, tanec a zpěv na Academie voor Podiumvorming (Umělecká akademie) v Haagu následně dva roky cestoval s ekvilibristickou skupinou De Haagsche Comedie.

V letech 1979 a 1988 získal druhé místo na Světovém kouzelnickém šampionátu (World Championships of Magic). Roku 1998 získal cenu Performer Fellowship Award (Cena umělecké spolupráce) Akademie kouzelnických umění v Hollywoodu a roku 1999 cenu Best Sleight of Hand Performer u příležitosti každoroční události World Magic Awards.

Protože Wonder byl autorem všech svých čísel a tím i celého svého repertoáru, byl mezi kolegy kouzelníky chován ve velké uctivosti. Roku 1996 vydal dvoudílné video The Books of Wonder odtajňující některé z jeho výjimečných kousků.

Tommy Wonder zemřel roku 2006 po krátkém boji s rakovinou plic.

5. srpna 2006 získal posmrtně Cenu teorie a filozofie na Světovém kouzelnickém šampionátu ve Stockholmu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]