Tomáš Vtípil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomáš Vtípil
Tomáš Vtípil (2011)
Tomáš Vtípil (2011)
Základní informace
Narození24. března 1981 (43 let)
Brno
PůvodČesko Československo
Žánryelektronická hudba, šraml
Povolánískladatel, muzikant, hudební producent
Nástrojehousle
Příbuzná témataDG 307
Urband
SídlaBrno-Maloměřice a Obřany
Webvtipil.cz
Významný nástroj
housle
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáš Vtípil (* 24. března 1981 Brno) je český hudební skladatel, multiinstrumentalista (především houslista), performer, zpěvák, člen několika hudebních uskupení rozličných žánrů, autor filmové a scénické hudby, hudební producent a básník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval gymnázium a Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Na housle se naučil hrát v Lidové škole umění.

Hudební tvorba[editovat | editovat zdroj]

Vtípilovy hudební začátky jsou spojeny s kapelami Čvachtavý lachtan, kterou spoluzakládal s Petrem Fučíkem během studia na gymnáziu a kde se později setkal s Martinem Evženem Kyšperským, a cs zvuk, obě tyto skupiny vyhrály soutěž Unijazzu Malá alternativa.[1] První album natočil s Čvachtavým lachtanem jako doprovod brněnského básníka Jaroslava Erika Friče.

Sólová tvorba[editovat | editovat zdroj]

Hlavním Vtípilovým nástrojem jsou housle, vymýšlí však různé alternativní způsoby, jak na ně hrát – používá je jako rytmický nástroj, jezdí po strunách klackem.[1] Pohybuje se v oblasti elektroakustické hudby a improvizace, pracuje s jevem chybovosti a s glitchovou hudbou.[2]

V roce 2010 vydal sólové LP Do Not Eat – Throw Away.[3] V roce 2013 mu vyšlo split LP se skupinou Frequently Asked Questions nazvané RRRRRR / FAQ. Nejnovějším albem je Syntax Error z roku 2013.

Se svými texty vyhrál celostátní kolo soutěže Slam poetry 2004.[1][4]

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Významná je Vtípilova spolupráce s undergroundovou skupinou DG 307, s níž koncertuje, nahrává a je také autorem hudby jejího alba z roku 2013 s názvem Životy? Nebo bludné kruhy?, jež je odbornou kritikou velmi dobře přijímáno.[5] Hlavní postavu DG 307, básníka Pavla Zajíčka, hudebně doprovází též na jeho literárních čteních a složil hudbu pro jeho sólové album Podobenství (2011). Vtípil také složil hudbu k Zajíčkovu představení Pustina uvedeném Studiem Hrdinů; představení bylo živě doprovázeno celou kapelou DG 307.[6] Inscenace získala několik cen, hudba byla nominována na Cenu divadelní kritiky.

Současně také hraje v „pouličním šramlu“ Urband, akustickém triu zaměřeném na interpretaci městského folkloru, blues, jazzu a šramlu. V této skupině Vtípil působí jako zpěvák a houslista. Kapela vznikla v roce 2002 se záměrem praktikovat busking v ulicích měst (odtud název), v současné době je však Urband častým hostem hudebních klubů a různých festivalů. Přesto se ke svým „pouličním“ kořenům ráda hlásí a k buskingu se občas vrací. Např. koncert v rámci festivalu Ghettofest 2016 odehrála nad diváky na balkoně jednoho z domů „brněnského Bronxu“.[7] Skupina v roce 2010 vydala eponymní album.

Dalším hudebním projektem je „komorní hardcore-chanson duo“ [che], v jehož rámci Tomáš Vtípil vystupuje s akordeonistou a básníkem Radimem Babákem.

S německým raperem Maxem Bilitzou (pseudonymem Niemand), se kterým se seznámil na workshopu v Holandsku, kam Vtípil jel jako vítěz Slam poetry, nahrál album Neuland a vytvořil několik scénických kusů.

Výrazný je též Vtípilův producentský vklad na albu Buskers Burlesquers folk-rockového písničkáře Marcela Kříže.[8] Produkoval také album Tomáše Šenkyříka s texty Ivana Martina Jirouse I vši (2014). Vtípil stál také u počátků kapely Mucha, ale z časových důvodů záhy odešel.[9] Koncertuje také s Monikou Načevou.

Ve spolupráci s výtvarníky ze skupiny Moire realizoval hudebně-vizuální instalaci Spinne Stimme v Leipziger Baumwollspinnerei.

Orchestrální a sborové skladby[editovat | editovat zdroj]

Kromě výše popsané spíše klubově orientované tvorby vytváří Vtípil také skladby soudobé hudby. V roce 2013 složil skladbu Scattered Members pro mužský sbor a elektroniku. Premiérově byla uvedena v provedení mužského pěveckého sboru Láska opravdivá ve vídeňském MuseumsQuartier, poté i na brněnském festivalu Expozice nové hudby. Pro následující ročník tohoto festivalu složil i skladbu Nápěvy domova, kterou nastudoval tentýž sbor.

Scénická a filmová hudba[editovat | editovat zdroj]

Za hudbu k filmu Pouta režiséra Radima Špačka byl nominován na Ceny české filmové kritiky 2010 a Českého lva.

S Monikou Načevou vytvořili hudbu k baletu Gustav Klimt inscenovanému v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (premiéra 27. září 2013). Spolupracuje na inscenacích Divadla Líšeň.

Roku 2021 vytvořil hudbu pro experimentální filmové drama Miroslava Bambuška Lidi krve.

Výčet inscenací[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Sólová alba[editovat | editovat zdroj]

  • Do Not Eat – Throw Away, 2010
  • Syntax Error, 2013

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c NĚMEC, Jan: Přeřval jsem je. Respekt 27/2008, 30. června 2008: s. 55.
  2. Broněx. Tomáš Vtípil: Moje tvorba je kontaminovaná. Full Moon [online]. 2013-11-27 [cit. 2016-08-08]. Dostupné online. 
  3. CSERES, Josef: Tomáš Vtípil: do not eat – throw away UNI - kulturní magazín červenec 2011 Dostupné online.
  4. KLUSÁK, Pavel: Tomášové Vtípilové. Lidovky.cz 5. února 2011. Dostupné online.
  5. BEZR, Ondřej: DG 307 se ničemu nepodobají. Nebojí se. A jdou. idnes.cz 29. května 2013 Dostupné online.
  6. https://www.studiohrdinu.cz/predstaveni/pustina/
  7. ČTK. Letošní ročník Ghettofestu přilákal na 3000 návštěvníků. Romea.cz [online]. 2016-06-13 [cit. 2016-08-09]. Dostupné online. 
  8. KOCÁBEK, Antonín: Pouliční burlesky a cesta na Měsíc 2012 tyden.cz 12. srpna 2012 Dostupné online.
  9. GOTTLIEBER, Jiří. P. Zavadil z kapely Mucha: Ta holka se s tím nese*e. i-noviny.cz [online]. 2014-11-10 [cit. 2015-01-27]. Dostupné online. 
  10. BARTOŠOVÁ, Kateřina: Šťavnatá Tajbele a její démon. Lidové noviny 10. března 2006: s. 18.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]