Time Is on My Side

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Time Is on My Side je píseň, kterou napsal Jerry Ragovoy (pod pseudonymem Norman Meade). Po první ji nahrál jazzový trombonista Kai Winding s orchestrem v roce 1963, poté ji nazpívala s dodatečným textem Jimmy Normana, soulová zpěvačka Irma Thomas a The Rolling Stones v roce 1964.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kai Winding[editovat | editovat zdroj]

V produkci Creed Taylora, vokály v pozadí zpívají Cissy Houston, Dionne Warwick a Dee Dee Warwick, byla nahrávka vydána u Verve Records v říjnu 1963.

Irma Thomas[editovat | editovat zdroj]

V roce 1964 nahrála Irma Thomas gospelem ovlivněnou cover verzi písně jako B-stranu singlu Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand) a vydalo ji Imperial Records. Aranžér H. B. Barnum získal textaře Jimmy Normana, aby rozšířil text, který zpočátku sestával pouze ze slov Time is on my side a You'll come runnin' back [1]. Název písně inspiroval Irmu Thomas k tomu, že v roce 1996 vydala pod stejným názvem album svých hitů.

Rolling Stones[editovat | editovat zdroj]

The Rolling Stones nahráli dvě verze písně Time Is on My Side. První nahrávka s varhanami v úvodu byla vydána v USA v roce 1964 a je na singlu a na albu 12 X 5. Druhá verze s kytarovým úvodem byla vydána ve Velké Británii 15. ledna 1965 na albu The Rolling Stones No. 2. Tato verze se objevuje v kompilacích The best of.... Obě verze Rolling Stones kopírují některé výrazné prvky verze Irmy Thomas, včetně slovních vstupů do zpěvu sboru, monolog uprostřed písně a kytarové sólo, které doplňuje monolog. Singlová verze pro USA byla vydána 26. září 1964 a dosáhla na šestou příčku Billboard Pop Singles Chart. Stala se tak prvním hitem Rolling Stones v USA, protože jejich předešlý single It's All Over Now, dosáhl pouze 26. místa. Když hráli píseň "Time Is on My Side" během prvního vystoupení v Ed Sullivan Show, byl Sullivan zaskočen jejich vzhledem a vyjádřil se ve smyslu, že by je už nechtěl nikdy do show pozvat, ale následně byli jeho hosty několikrát [2].

A živá verze písně z roku 1982 je na albu Still Life, a dosáhla na 62. příčku UK singles chart.

Další cover verze[editovat | editovat zdroj]

Zpěvačka a pianistka Vanessa Carlton nahrála píseň pro Time Warner digital video recorders commercial [4] , zároveň jako úvodní píseň svého druhého alba Harmonium (2004) a setkala se s negativní odezvou kritiky. Časopis Metroland hodnotil její pojetí písně slovy: "musíme si myslet, že čas určitě není na její straně — jak si vysvětlit celkovou apatii k jejímu druhému albu, Harmonium?" [5]. V reedici alba již tato píseň není.

V roce 2004 píseň nahrál Jimmy Norman, který napsal text, jako poslední skladbu svého alba Little Pieces.

V roce 2007, britská soulová zpěvačka Beverley Knight [6] nahrála další verzi této písně na své páté studiové album Music City Soul , účinkuje zde i Ronnie Wood.

Ve filmu a televizi[editovat | editovat zdroj]

  • V podání skupiny Rolling Stones (s kytarovým úvodem) zpívá opakovaně démon Azazel ve filmu Anděl smrti [7] (1998) a píseň má navodit, že postava byla prostoupená padlým andělem Azazelem.
  • V podání Irmy Thomas zazní na konci seriálu Sopranos
  • V podání Rolling Stones je titulní písní třetí epizody seriálu Supernatural

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Time Is on My Side na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]