Ticket Restaurant

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ticket Restaurant® je stravovací poukázka od společnosti Edenred. Jde o zaměstnaneckou výhodu, která zaměstnancům umožňuje hradit náklady na stravování během pracovního dne. Stravovací poukázka slouží k úhradě teplého jídla v restauraci, jídelně i k nákupu potravin nebo dalších stravovacích služeb[1]. Nelze ji použít k úhradě tabákových výrobků a alkoholických nápojů.

Stravovací poukázky nejsou ze zákona pro firmy povinné a zaměstnanec na ně nemá právní nárok. V případě, že se zaměstnavatel rozhodne podpořit stravování zaměstnanců, pak část hodnoty poukázek (obvykle 55 %) hradí sám (daňově uznatelný náklad až do výše 70% sazby stravného) a část (obvykle 45 %) si přispívá zaměstnanec, tato část je osvobozena od daně z příjmu. Například, když zaměstnanec dá 45 Kč, dostane k tomu od firmy dalších 55 Kč navíc. Celkem získá poukázku v hodnotě 100 Kč.

Stravenka Ticket Restaurant® je jedním z nejrozšířenějších typů stravenek v České republice, mezi další patří například Sodexo (Gastro Pass), Le Chèque Déjeuner. Celosvětově se stravenka Ticket Restaurant® používá v 33 zemích[2][3]. Stravenky jako zaměstnanecký benefit vznikly v padesátých letech 20. století ve Velké Británii, odkud se rychle rozšířily do dalších zemí Evropy. Systémy zaměstnaneckého stravování jsou také nedílnou součásti kultury v Jižní Americe. V České republice byly stravenky ve své současné podobě zakotveny v právním řádu na počátku 90. let.

Ticket Restaurant® Card[editovat | editovat zdroj]

Platební karta Ticket Restaurant® Card nahrazuje papírové stravovací poukázky. Zaměstnavatel každý měsíc nahrává na kartu zaměstnance hodnotu stravenek v elektronické podobě.

Ticket Restaurant® Card je nepřenosná bezkontaktní čipová karta MasterCard. S kartou je možné platit bezkontaktně na standardních platebních terminálech nebo přiložením k mobilu či tabletu provozovny s využitím bezkontaktní technologie NFC[4]. Ticket Restaurant® Card slouží jako předplacená stravenková platební karta, na kterou jsou předem zaměstnavatelem nahrány finanční prostředky, přičemž karta není propojená s bankovním účtem majitele. Je vydávaná společností PrePay technologies Ltd. (společný podnik Edenred a MasterCard se sídlem v Londýně) na bázi MasterCard a je vybavená přiděleným osobním identifikačním číslem (PIN). Karta umožňuje provádět kontaktní i bezkontaktní úhrady ceny stravování do výše denního limitu 500 Kč.[5] Zůstatek na kartě si může zaměstnanec sám zjistit na online účtu karty, v mobilní aplikaci TicketCard by Edenred nebo prostřednictvím SMS[6].

Ticket Restaurant® Card byla uvedena na český trh v červnu roku 2015[7]. Od České asociace manažerů informačních technologií CACIO získala ocenění IT projektu roku 2015[8]. V polovině roku 2016 přijímalo elektronickou stravenku Ticket Restaurant® Card 7000 provozoven v České republice – jedná se převážně o samostatné restaurace ve městech i regionech a známé restaurační sítě (McDonalds, KFC, Starbucks Coffee, Burger King, Costa Coffee, PAUL, Mr. Baker, Sklizeno)[7], ale i prodejny potravin a vybrané obchodní řetězce (Albert, Tesco). Elektronická stravenka Edenred se používá v několika zemích v zahraničí (Francie, Belgie, Slovensko a Polsko)[5][6]. Prvním městem, kde se v ČR začala používat, bylo Brno[9]. Prvním řetězcem, který začal kartu Ticket Restaurant® Card přijímat, byl supermarket Albert[4].

TicketCard by Edenred[editovat | editovat zdroj]

TicketCard by Edenred je mobilní aplikace společnosti Edenred CZ, s. r. o., pro držitele stravenkových karet Ticket Restaurant® Card a volnočasových karet Ticket Benefits® Card[10]. Zdarma poskytuje funkce pro správu a používání karet. Aplikace vyhledává provozovny akceptující karty, zobrazuje aktuální disponibilní zůstatek na kartě, poslední transakce na kartě. Aplikace je dostupná pro iOS, Android i Windows.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Obchodní podmínky a ceník služeb [online]. [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 
  2. EDENREDUK. Ticket Restaurant and Ticket Restaurant Plus. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. EDENLIFE [online]. [cit. 2016-08-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-19. 
  4. a b Supermarkety začaly přijímat stravenkové platební karty Ticket Restaurant – FinExpert.cz [online]. [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 
  5. a b Na český trh přicházejí stravenkové karty Ticket Restaurant®. iDNES.cz [online]. 2015-05-11 [cit. 2016-08-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-09. 
  6. a b Stravenková revoluce. Místo papíru je tu předplacená karta. Aktuálně.cz [online]. Economia [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 
  7. a b Již 5000 restaurací a obchodů přijímá elektronickou stravenku Ticket Restaurant [online]. 2016-01-27 [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 
  8. AKTUALNIZPRAVY.CZ. Aktuální Zprávy. Aktuální zprávy [online]. [cit. 2016-08-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-08. 
  9. Brno je první město se stravenkovou kartou Ticket Restaurant®. www.kurzy.cz [online]. [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 
  10. Ticketka. ticketka.edenred.cz [online]. [cit. 2016-08-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-16. 

Související články[editovat | editovat zdroj]