Thymidinmonofosfát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thymidinmonofosfát
Chemická struktura thymidinmonofosfátu
Chemická struktura thymidinmonofosfátu
Obecné
Systematický název[(2R,3 S,5 R)-3-hydroxy-5-(5-methyl-2,4-dioxopyrimidin-1-yl)oxolan-2-yl]methyldihydrogenfosfát
Sumární vzorecC10H14N2O8P
Identifikace
Registrační číslo CAS365-07-1
Vlastnosti
Molární hmotnost321.2005 g/mol
Není-li uvedeno jinak, jsou použity
jednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thymidinmonofosfát (TMP nebo dTMP, kyselina 5′-thymidylová) je nukleotid složený z cukru deoxyribózy, nukleové báze thyminu a jedné fosfátové skupiny. Je to vlastně ester kyseliny fosforečné a nukleosidu thymidinu. Jako substituent má podobu předpony thymidylyl-.

Thymidinmonofosfát je součástí DNA. Na rozdíl od ostatních deoxyribonukleotidů se v jeho názve obvykle vynechává předpona "deoxy", protože jeho forma s ribózou se v RNA nevyskytuje. Jeho symbol však často obsahuje "d", tedy dTMP. V DNA se páruje s deoxyadenozinmonofosfátem (dAMP).

Thymidinmonofosfát je využíván hlavně při syntéze DNA. Většina jeho dalších aktivit zůstává dosud neznámá.

TMP v DNA[editovat | editovat zdroj]

Ve struktuře DNA vytvářejí její polynukleotidový řetězec čtyři nukleotidy. Ty se liší dusíkatými bázemi (purinové a pyrimidinové), které jsou k sobě připojené ve specifických sekvencích. Jedná se o tyto nukleotidy:

Purinové báze adenin (A) a guanin (G) v DNA vytvářejí komplementární vodíkové vazby s pyrimidinovými bázemi - cytosinem (C) a thyminem (T).

Pyrimidinová báze thymin je komplementární k purinové bázi - adeninu. To je důvod, proč thymin z TMP kteréhokoli vlákna DNA vytváří vodíkové dvojné vazby se základním adeninem z AMP druhého vlákna stejné DNA.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Thymidine monophosphate na francouzské Wikipedii a Thymidine monophosphate na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]