Þorfinnur Karlsefni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Thorfinn Karlsefni)
Þorfinnur Karlsefni je islandské jméno, v němž Karlsefni je přízvisko. Tato osoba je v islandském prostředí označována pouze jako Þorfinnur.
Þorfinnur karlsefni Þórðarson
Socha Þorfinnura karlsefniho ve Filadelfii
Socha Þorfinnura karlsefniho ve Filadelfii
Narození980
Island
Úmrtí1007 (ve věku 26–27 let)
Povoláníobjevitel
ChoťGudrid Thorbjarnardóttir
DětiSnorri Thorfinnsson
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Thorfinn Karlsefni a jeho expedice do Vinlandu 1 = Faerské ostrovy, 2 = Island, 3 = Východní sídlo (Grónsko), 4 = Západní sídlo (Grónsko), 5 = Helluland (Baffinův ostrov), 6 = Markland (Labrador) 7 = Bjarney (Newfoundland), 8 = Vinland (záliv svatého Vavřince)

Þorfinnur karlsefni Þórðarson (někdy též Thorfinn Karlsefni, 980 Island1007[1]?) byl islandský mořeplavec a obchodník, pocházející z Grónska. V letech 1003 až 1007 vyplul z Grónska na třech lodích kolonizovat Vinland. Posádka tvořila 160 osob, mezi nimiž byli Freydís Eriksdóttir a Þorvaldur Eiríksson, nevlastní sestra a bratr Leifra Eiríkssona. Na cestu se s ním vypravila i jeho manželka Guðríður Þorbjarnardóttir. Dopluli k území dnešního Newfoundlandu, kde založili osadu. Pro neustálé útoky místních obyvatel, které nazývali Skrälingové, patrně se jednalo o Eskymáky a Indiány, se museli vrátit do Grónska. Při vykopávkách v 60. letech 20. století byly na severu Newfoundlandu v zátoce L'Anse aux Meadows objeveny zbytky vikingské osady patrně založené jím a Leifrem Eiríkssonem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • H. Hermanssen: The Vinland Sagas. Ithaca 1944.
  • E. F. Gray: Leif Eriksson - Discoverer of America. New York 1930.
  • H. Ingstad: Die erste Entdeckung Amerikas. Berlín 1966 (český překlad: Kolumbus nebyl první. Praha 1971.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]