The Iron Petticoat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Iron Petticoat
Původní názevThe Iron Petticoat
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka87 minut
Žánrromantická komedie
ScénářBen Hecht
RežieRalph Thomas
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleBob Hope
Katharine Hepburnová
ProdukceHarry Saltzman
Betty E. Boxová
HudbaBenjamin Frankel
KameraErnest Steward
StřihFrederick Wilson
Výroba a distribuce
Premiéra30. června 1956
Produkční společnostRomulus Entertainment
DistribuceIndependent Film Distributors
Rozpočet509 000 $
Tržby1 385 000 $
The Iron Petticoat na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Iron Petticoat je britská romantická komedie z roku 1956. Film režíroval Ralph Thomas a hlavní role ztvárnili Bob Hope a Katharine Hepburnová.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Na americké letecké základně v Západním Německu přistane se sovětskou stíhačkou Mig-15 (americká F-84F Thunderstreak pomalovaná rudými hvězdami) kapitán Vinka Kovalenko (Katharine Hepburnová), jejíž přílet však nemá žádné politické pozadí. Po zajetí a výslechu u plukovníka Newta Tarbella (Alan Gifford) se dozví, že se jedná o velmi úspěšnou a slavnou pilotku s mnoha prvenstvími, a že ze sovětského svazu uprchla jen kvůli osobní záležitosti s jejím neuskutečněným povýšením. Po výslechu za plukovníkem dorazí jeho přítel a podřízený kapitán Chuck Lockwood (Bob Hope) zažádat o dovolenou, ale plukovník ho odmítne a nařídí mu, aby se postaral o Vinku a ukázal jí západní kulturu v tom nejlepším světle. Chuck odcestuje s Vinkou do Londýna, kam měl i tak namířeno za svou bohatou snoubenkou Connie (Noelle Middletonová). Hned první večer v hotelu ho však poněkud naštvaná Connie navštíví a začne hledat jeho novou milenku. Chuck se proti tomu ohradí a Vinku označí jen za chladnou a nepřitažlivou ženu. Hned na to je však Vinka z vedlejšího pokoje navštíví a Chuckův pohled na ženu v bílém pyžamu se spoustou medailí Connie rozhodně neutěší.

O Vinku se však začne také zajímat několik sovětských agentů, které na ni nasadí jejího starého známého a velkého obdivovatele Ivana Kropotkina (Robert Helpmann), o kterého však Vinka již ani nezavadí pohledem. Postupem času se ale čím dál více sbližuje s Chuckem, který se do ní i přes její chladnou povahu oddaného sovětského vojáka zamiluje. Následně je pozvána do ruské restaurace na sraz s plukovníkem Tarbellem, americkými velvyslanci i senátorem Howleyem, kde svou uniformu pro změnu vymění za poněkud odvážnější večerní šaty a na Chucka udělá velký dojem. Do restaurace však dorazí také několik sovětských agentů a v neposlední řade i Connie.

Mezitím, co se agenti pokoušejí Vinku nenápadně zajmout, uspí plukovníka Tarbella, zamění a unesou Connie a předtím něž opijí Chucka se s ním i jeden z nich před vchodem popere. Kropoktin pronásleduje Vinku i zde, ale kromě jednoho „pokusu o tanec“ se k ničemu jinému nezmůže. Vinka většinu večera protančí s Chuckem, kterého nakonec také odvede do hotelu a omámeného pitím od falešného číšníka ho i uloží. Vinka poté navštíví sovětské velvyslanectví, kde ji však chytí a svážou a brzy na to je předvedena před válečný soud, křivě obviněna z velezrady a odsouzena k smrti zastřelením. Chucka, kterého další z agentů omráčil, navštíví plukovník Tarbell i se senátorem Howleym a sdělí mu, že byla Vinka odsouzena. Na další demokratizaci Vinky jim už nesejde, ale Chuckovi na ni záleží a vydá se Vinku zachránit. Když se mu v tom pokusí zabránit otevřeně před svými nadřízenými prohlásí, že se z něj díky Vince stal komunista a uteče.

Na sovětském velvyslanectví ho však nepřijmou, ale poté, co se popere s vrátnou ho pustí a za doprovodu více než deseti vojáků je předveden k plukovníku Sklarnoffovi (James Robertson Justice). S rozsudkem však nic nezmůže a je odveden do cely. Mezitím je Vinka smířená s osudem odvedena do auta a odvezena na letiště odkud odletí přímo do Moskvy na popravu. Chuckovi se mezitím v cele podaří přesvědčit oba sovětské vojáky k narukování do americké armády za mnohem příznivějšími podmínkami a po přísaze k poslušnosti k nadřízeným jim rozkáže, aby ho pustili ven. Na letiště proklouzne jako sovětský delegát a po zbavení se pilota Ganoviče (Olaf Pooley) sám tajně převezme řízení letadla. Jeho vzlet je však ještě horší než Ganovičův, a proto do kokpitu pošlou samotnou Vinku, aby se ujala řízení. Při jejím odvedení do kokpitu však zjistí, že pilotem je Chuck a Vince nařídí, aby letěla do Moskvy jinak Chucka zastřelí.

Po přistání v Moskvě na ně již čeká desetičlenná popravní četa se samopaly, ale kolem Vinky s Chuckem, kteří se naposledy objímají jen projde. K jejich údivu zajme místo nich plukovníka Sklarnoffa a jeho spolupracovníky. Na Vinku s Chuckem zde již čeká světový tisk i živý rádiový přenos, při kterém je jim vysvětleno, že Sklarnoff a spol. byli zatčeni za chování porušující vztahy SSSR se Západem, a že jejich vztah je plně podporován i mírumilovným Sovětským svazem. V Moskvě je již naplánována i jejich svatba, se kterou nakonec souhlasí, ale oznamují, že budou žít v jejich vysněném městě Indianopolis ve státě Indiana v Americe.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Bob Hope kapitán Chuck Lockwood
Katharine Hepburnová kapitán Vinka Kovalenko
Noelle Middleton Connie
James Robertson Justice plukovník Sklarnoff
Robert Helpmann Ivan Kropotkin
Alan Gifford plukovník Newt Tarbell
Alexander Gauge senátor Howley
Olaf Pooley Osip Ganovič

Reakce[editovat | editovat zdroj]

  • csfd.cz: 7/10 hvězdiček
  • imdb.com: 5/10 hvězdiček

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Iron Petticoat na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]