The Artist II

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

The Artist II je grafický editor pro počítače Sinclair ZX Spectrum a kompatibilní. Umožňuje kreslení obrázků o velikosti 256 x 192 pixelů. Autorem programu je Bo Jangeborg ze společnosti Xcellent Software, program byl vydán společností Softechnics v roce 1986. Program je nástupcem grafického editoru The Artist. S programem byly dodávány utility Sprite & Font Designer, Page Maker a Screen Compressor.

Z původního programu The Artist program The Artist II zachovává některé funkce nezměněné, jako je zvýrazňování atributové mřížky, vzorky výplní ploch, či styly štětců.[1] Největším zlepšením jsou nové možnosti výběru oblastí obrázku, především možnost vybrat i oblast neobdélníkového tvaru.

Úpravy obrázků jsou možné ve dvou režimech, v normálním a v režimu zvětšení, kdy je obraz rozdělen na dvě části, přičemž v levé části se nachází nezvětšená část obrazu a v pravé části je možné upravovat zvětšenou část obrazu.

Program je možné ovládat pomocí Kempston mouse, AMX mouse nebo pomocí kláves Q, S, I, O, N a M.[2] Z datových médií je kromě kazetového magnetofonu podporován disketový systém Opus Discovery a ZX Microdrive, ovšem protože operace s datovými médii jsou prováděny prostřednictvím BASICu, je možné program jednoduše upravit pro spolupráci i s jinými disketovými systémy. Tisk obrázků je možný prostřednictvím interfacu Kempston E a paralelního portu řadiče Opus Discovery, paralelní port v interfacu pro připojení AMX mouse podporován není.[2] Také je možné tisknout na tiskárně ZX Printer. Tisk je možný dvoubarevný nebo ve stupních šedé, kdy různé úrovně šedé jsou nahrazovány ditheringem.

Program obsahuje několik chyb, mezi jinými to, že přechodu z režimu Up do režimu Down se občas v horní části obrazu objeví několik rádků z dolní části obrazu, při práci v režimu zvětšení se program může zhroutit při snaze o přesun kurzoru za pravou hranu zvětšené oblasti, chyby v inicializaci tiskového interfacu Kempstom E a chyby v nastavení tiskáren Epson pro tisk ve stupních šedé, tyto chyby lze ale snadno opravit nebo jim předejít.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Artist II - Review. Sinclair User. November 1986, čís. 56, s. 97. Dostupné online. 
  2. a b The Artist II. Crash. 1987, čís. 36, s. 133–135. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. 
  3. Debugging Artist 2. ZX Computing. March 1987, s. 64. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]