Théâtre de la Madeleine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Théâtre de la Madeleine
StátFrancieFrancie Francie
Vznik1924
Budova
Kód památkyPA00132981
Další informace
Souřadnice
Ulicerue de Surène
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Théâtre de la Madeleine je soukromé divadlo v Paříži. Nachází se na Rue de Surène ve čtvrti Madeleine. Jeho budova je chráněná jako historická památka.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Divadlo bylo postaveno v letech 1922-1924 na místě bývalé jízdárny podle návrhu francouzského architekta Charlese Imandta. I když dům pochází z 20. století, jeho fasáda a hlediště s lóžemi a patry vycházejí z historické divadelní architektury konce 18. století. Samotná budova je železobetonová, scéna má vlastní ocelovou konstrukci. Divadlo má 732 míst pro diváky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dům byl otevřen 15. dubna 1925 premiérou Les Marchands de Gloire Marcela Pagnola. Na programu byly od počátku inscenace současných autorů a avantgardní díla spolu s klasiky evropské divadelní literatury. Éra Sachy Guitryho začala v roce 1930 a jen v letech 1932-1940 zde mělo premiéru 24 jeho her. V 50. a 60. letech zde měly premiéru hry francouzských dramatiků jako François Mauriac, Henri de Montherlant, André Roussin, Marcel Aimé a Colette.

Od roku 1980 do roku 2002 divadlo vedli Simone Valere (1921-2010) a Jean Desailly. Jejich nástupci od roku 2003 byli Frederick Franck (do roku 2012) a Stéphane Lissner (do roku 2005). Během této doby zde byly mj. uvedeny hry jako Kvartet Heinera Müllera s Jeanne Moreau, Koza aneb Kdo je Sylvie? Edwarda Albeeho, Milostné dopisy Alberta Ramsdella Gurneyho s Anouk Aimée a Alainem Delonem nebo Diplomacie Cyrila Gélyho s André Dussollierem a Nielsem Arestrupem.

V roce 2011 získali divadlo Jean-Claude Camus a Jean Robert-Charrie, tehdejší ředitel Théâtre de la Porte Saint-Martin. Do roku 2012 byl jako uměleckým ředitelem herec a režisér Nicolas Briançon. Sezónu zahájil inscenací Bena Jonsona Volpone s Rolandem Bertinem v titulní roli. V roce 2012 se stal ředitelem divadla Jean-Claude Camus. Od konce roku 2015 převzali vedení Dominique Bergin a Michel Lumbroso, uměleckým ředitelem se stal Philippe Lellouche.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Théâtre de la Madeleine na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]