Terry A. Davis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Terry A. Davis
Terry A. Davis (2017)
Terry A. Davis (2017)
Narození15. prosince 1969
West Allis
Úmrtí11. srpna 2018 (ve věku 48 let)
The Dalles
Příčina úmrtíželezniční nehoda
Místo pohřbeníMemory Gardens Memorial Park
Alma materArizonská státní univerzita
Povoláníprogramátor, informatik a televizní producent
ZaměstnavatelTicketmaster (1990–1996)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Terrence Andrew Davis (15. prosince 1969 West Allis, Wisconsin11. srpna 2018 The Dalles, Oregon) byl americký programátor, který vytvořil operační systém TempleOS. Vývoj byl komplikovaný, časově náročný a neobvyklý úkol pro jednu osobu. Davis také dokumentoval svoji práci na sociálních sítích. Projekt si získal mnoho fanoušků. Často o sobě říkal, že je nejchytřejší programátor, který kdy vůbec žil.[1][2][3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jako teenager se Davis naučil jazyk symbolických adres na Commodore 64. Získal magisterský titul v oboru elektrotechniky na Arizonské státní univerzitě a několik let pracoval v Ticketmasteru jako programátor strojů VAX. V roce 1996 začal pravidelně prožívat manické epizody, z nichž jedna ho vedla k hospitalizaci. Byl diagnostikován schizofrenii. Dostával invalidní důchod a s rodiči pobýval v Las Vegas až do roku před svou smrtí. Davis vyrostl jako katolík a po část svého dospělého života byl ateistou.

Vývoj TempleOS začal v roce 2003 a byl vydán jako J Operating System v roce 2005, poté jako TempleOS v roce 2013. Poslední update byl v roce 2017. Davis vytvořil také vlastní programovací jazyk HolyC, ve kterém byl operační systém napsán, editor, compiler a kernel. Vytvořil také vlastní 2D a 3D grafickou knihovnu. TempleOS podporoval rozlišení 640x480 a 16 barev.

Během svých posledních měsíců byl Davis bezdomovec. Přestal brát léky, protože věřil, že limitují jeho kreativitu. Od fanoušku občas dostával zásoby. Davis odcestoval do Kalifornie a v dubnu 2018 se zastavil v Portlandu v Oregonu. Místní policie byla informována, že Davis může být hrozbou, protože na přání boha uvedl ochotu zabíjet. Večer 11. srpna 2018 byl Davis při chůzi podél železničních tratí v The Dalles v Oregonu zasažen a zabit vlakem Union Pacific. Vyšetřovatelé nemohli určit, zda jeho smrt byla sebevražda nebo nehoda, ale strojvedoucí věřil, že jeho smrt byla sebevražda. Policejní zpráva uvedla, že Davis kráčel zády k vlaku a že se před okamžikem nárazu otočil. Když se zprávy o jeho smrti objevily online, fanoušci si ho připomněli v řadě poct zveřejněných na sociálních médiích. Prostřednictvím webových stránek TempleOS jeho rodina požádala lidi, aby darovali „organizacím usilujícím o zmírnění bolesti a utrpení způsobených duševními chorobami“. V prosinci 2018 byl hackery upraven Linux.org (neoficiální komunita pro uživatele Linuxu), aby obsahoval odkaz na jeho smrt. Dne 11. ledna 2019 byl jeho starý účet na Twitteru hacknut neznámou osobou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Terry A. Davis na anglické Wikipedii.

  1. The New Stack [online]. 2018-09-23 [cit. 2020-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Creator of TempleOS, Terry Davis, has passed away – OSnews. www.osnews.com [online]. [cit. 2020-11-12]. Dostupné online. 
  3. ANONYMNÍ. Zemřel tvůrce TempleOS, bylo mu 48 let. Root.cz [online]. [cit. 2020-11-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]