Tchung-čou (Ťiang-su)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tchung-čou
通州
Poloha
Souřadnice
StátČínaČína Čína
provincieŤiang-su
městská prefekturaNan-tchung
Tchung-čou
Tchung-čou
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 166 km²
Počet obyvatel1 246 400 (2010)
Hustota zalidnění1 069 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.tongzhou.gov.cn
Telefonní předvolba513
PSČ226300
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tchung-čou (čínsky pchin-jinem Tōngzhōu, znaky 通州) je městský obvod v městské prefektuře Nan-tchung v provincii Ťiang-su Čínské lidové republiky. Leží na jihovýchodě provincie, severně od ústí Jang-c’-ťiang. K roku 2010 mělo 1 246 400 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V dobách říše Chan zde byl jen nevelký písečný ostrov uprostřed moře. Ostrov narůstal z materiálu přineseného řekou Jang-c’-ťiang, časem splynul s pevninou a usadili se zde výrobci soli. Za říše Pozdní Čou zde roku 958 vznikl speciální kraj Ťing-chaj (静海), záhy reorganizovaný v kraj Tchung-čou. Vláda mongolské říše Jüan Tchung-čou roku 1278 povýšila na fiskální oblast lu, ale už po šesti letech mu vrátila status kraje. Roku 1724 byl kraj Tchung-čou bezprostředně podřízen provinční vládě.

Po vzniku Čínské republiky na území kraje vznikl okres nazvaný Nan-tchung (南通). S nástupem čínských komunistů a vznikem Čínské lidové republiky bylo z okresu Nan-tchung vyděleno stejnojmenné město a vytvořena prefektura Nan-tchung z města a pěti okolních okresů. Okres Nan-tchung byl roku 1993 přejmenován v městský okres Tchung-čou a roku 2009 v městský obvod Tchung-čou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Тунчжоу (Наньтун) na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]