Taz (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Taz
Řeka Taz
Řeka Taz
Základní informace
Délka toku1401 km
Plocha povodí150 000 km²
Průměrný průtok1450 m³/s
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
RuskoRusko Rusko (Ťumeňská oblast - Jamalo-něnecký autonomní okruh, Krasnojarský kraj)
Úmoří, povodí
Severní ledový oceán, Karské moře, Tazovská zátoka
Estuár řeky vyznačený červeně na mapě Karského moře
Estuár řeky vyznačený červeně na mapě Karského moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Taz (rusky Таз) je řeka v Jamalo-něneckém autonomním okruhu Ťumeňské oblasti a částečně také na hranicích s Krasnojarským krajem v Rusku. Je 1401 km dlouhá. Povodí má rozlohu 150 000 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Sibiřských úvalech a teče mezi bažinami po severovýchodní části Západosibiřské roviny. Údolí řeky je široké a koryto v něm silně meandruje a rozvětvuje se na mnohá ramena. V ústí se nachází mělký práh. Do Tazovské zátoky Karského moře se vlévá několika rameny.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdrojem vody jsou převážně sněhové (54 %) srážky a velkou roli hraje také podzemní voda (27 %). Průměrný roční průtok činí v ústí 1450 m³/s. Ve vzdálenosti 357 km od ústí činí průměrný roční průtok 930 m³/s a maximální dosahuje 6630 m³/s a minimální 157 m³/s. Zamrzá v říjnu a rozmrzá na konci května až na začátku června. Na horním toku dosahuje nejvyšších vodních stavů od konce dubna do září a na dolním toku od konce května do září. Rozsah kolísání úrovně hladiny dosahuje na horním a středním toku až 6 m a na dolním toku okolo 3 m. Do vzdálenosti 200 km od ústí se projevuje příliv a odliv, mezi nimiž je rozdíl hladiny až 2 m. V průběhu roku proteče 60 % vody na jaře, 21 % vody v létě i na podzim a 19 % vody v zimě. Nejvodnější měsíc v roce je červen se 40 % celkového ročního průtoku.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na dolním toku je možná vodní doprava. Na řece se průmyslově loví síh (muksun, peleď, severní, malý) a také větší a menší méně významné ryby. V menší míře se loví také jeseter a nelma arktická.

Na řece leží osady Krasnoselkup a Tazovskij. V 17. století na pravém břehu také leželo bohaté město Mangazeja.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]